Az alapanyagok sorozatunkkal párhuzamosan elindítunk egy alapételek sorozatot, olyan kész, félkész ételek összefoglalását, amelyeket több, különböző ételhez is fel lehet használni. Ilyenek a szószok, mártások, alaplevesek, péksütemények, tészták, konzervek stb. Természetesen, mint mindig, sok ötletes és tuti tippet is adunk az elkészítésükhöz, felhasználásukhoz és variációkhoz..
A legtöbb alapétel elkészítése általában egyszerű, így érdemes sokat egyszerre főzni-sütni, majd ezeket lefagyasztani. Ilyen pl a pizza vagy palacsinta tészta, az alaplevesek, szószok, mártások, de akár a szeletelt kenyér is, amit egyből lehet a pirítósba tenni.
A konzerves vagy befőzött alapételekből érdemes mindig tartani egy-két dobozzal-üveggel a kamrában, hiszen sokáig elállnak, és nem lehet soha tudni, mikor kell egy gyors vacsorát vagy ebédet varázsolnunk a családi asztalra! Ezek a legfontosabbak:
- tonhal, szardella, szardínia, bab, lencse, paradicsompüré, hámozott paradicsom, kókusztej, lekvár, száraz tészták, rizs, befőttes gyümölcsök, zöldségek. Ezekből hipp-hopp készíthetünk gyors ételeket. (lásd kamra tippek)
Természeteses a házilag készített befőttek és savanyúságok egészségesebbek és finomabbak, mint a kész termékek (lásd befőzés sorozatunk), és a babokat, lencséket is előre le lehet főzni, majd kisebb adagokban lefagyasztani. Ez nem egy ördöngös munka, és sokkal olcsóbb (és egészségesebb!) is, mint a bolti termékek.
Alap péksüteményeket is könnyen tudunk készíteni, főleg ha van egy kenyérsütőnk. Természetesen ezek is egészségesebbek és olcsóbbak, mint a készen vásárolt termékek, nem beszélve arról, hogy kontrolálni tudjuk a só, zsír és cukor tartalmukat. Azonban néhány alap-péksütemény készítése nagyon macerás – ilyen pl a rétes- vagy leveles tészta, de még a ciabatta kenyér is – ezek elkészítését csak tapasztalt házi-pékeknek ajánljuk (de őszintén szólva nem éri meg a befektetett energiát!).
Nos, íme néhány fontos és egyszerű alapétel – tippekkel és receptekkel – amelyeket sok-sok ételhez fel lehet használni:
Alapételek
- Alaplevesek
- Pizza
- Szendvicsek
- Omlett
- Grillezett zöldségek
- Ratatouille
- Krumplipüré
- Sült gesztenye
- Kuszkusz
- Piláf
- Párolt rizs
Péksütemények
- Kenyér, kifli
- Tortilla tészta
- Ciabatta
- Pita
- Arab lapos kenyér
- Alapkekszek
- Muffin
Tészták
- Leveles tészta
- Piskóta
- Palacsinta
- Nokedli
- Vöröslencse lepény
Alap mártások, szószok, zsírok
Konzervek, befőttek
Egyéb
- Szószok, mártások
- Saláta öntetek
- Mártogatósok
- Szendvicskrémek, pástétomok
- Pácok, öntetek zöldségekhez
- Grill pácok
Szezonális
Egyéb tippek alapanyagok, nyersanyagok felhasználáshoz (pl tej, tojás, zöldségek, gyümölcsök)>>.