A grillezés, más néven barbecue, angol nyelvterületeken az egyik legnépszerűbb sütési forma. Az amerikaiak kedvence a barbecue szósz, amely valójában egy máz vagy mártás, amivel a grillezett ételt a sütés utolsó perceiben kenjük meg, vagy mártogatósként fogyasztjuk. Íme néhány tuti finom BBQ szósz recept, de előbb néhány tipp..
Barbecue szósz tippek
- Az igazi, amerikai BBQ szósz folyékony füsttel (liquid smoke) készül, amely nem szerezhető be Európában, (az EU betiltotta, mert állítólag rákkeltő). Lehet füstölt port alkalmazni helyette, bár ízre ez nem ugyanaz.
- A BBQ szósz általában paradicsomszósz, pontosabban ketchup alapú, íg íze egyúttal édes, savanykás és kissé csípős. Mivel elég sok cukrot tartalmaz, így nem nevezhető diétásnak.
- A magas cukortartalma miatt könnyen megég, így csakis a sütés legvégén alkalmazzuk (amikor a hús már szinte teljesen átsült) – és csakis alacsony vagy mérsékelt hőfokon. A húst elő szokás főzni, sütni vagy grillezni.
- A cukor általában barnacukor vagy melasz – ezek intenzív ízt adnak a szósznak. Cukor helyett mézet vagy juhar szirupot is kipróbálhatunk – ezektől ragadós lesz az étel, de a méz remekül passzol pl grillezett oldalas készítéshez, a juhar szirup grillezett zöldségekhez.
- Marináláshoz a barbecue szószt hígítsuk vízzel, sörrel vagy borral, a cukrot redukáljuk (vagy hagyjuk el).
- A bbq szószos ételek készítése tapasztalatot igényel – a grillezés alapszabályait tartsuk be!
- A barbecue szósz remek mártogatós vagy öntet is lehet!
BBQ szósz receptek
Íme néhány tuti finom barbecue szósz recept:
Tuti egyszerű
- Hozzávalók: fél csésze cukor, fél csésze rizsecet, negyed csésze ketchup, 2 ek szójaszósz, 1 ek reszelt gyömbér, 1 ek kukorica alapú átkezési keményítő, 2 gerezd fokhagyma, préselve
- Elkészítés: alacsony hőfokon a hozzávalókat sűrű mártássá főzzük
- Tipp: ideális mázként csirkén, sertéshúson
Pikáns
- Hozzávalók: 1 kis hagyma aprítva, 3 zúzott fokhagyma, 1 piros chili aprítva, 1 tk zúzott édesköménymag, 5 dkg barnacukor, fél deci sötét szójaszósz, 3 dl ketchup, só, bors, olívaolaj.
- Elkészítés: olívaolajban 1-2 percig átsütjük a chilit, hagymát, fokhagymát, cukrot és édeskömény magot. Hozzáadjuk a szójaszószt és ketchupot. Felforraljuk, néhány percig sűrű mártássá főzzük.
- Tipp: ez remek mártogatós is!
Angolos
- Hozzávalók: 2 csésze ketchup, 1 csésze víz, fél csésze almaecet, 8 ek barnacukor, fél ek őrölt bors, fél ek hagymapor, fél ek mustárpor, 1 ek citromlé, 1 ek Worcestershire szósz, néhány csepp Tabasco (opcionális)
- Elkészítés: a hozzávalókat egy lábasba tesszük, 1 órán át sűrű mártássá főzzük. Közben néha kevergetjük
- Tipp: remek oldalason!
Szuper finom
Ez a recept kissé macerás, de a végeredmény tuti megéri!
- Hozzávalók: 1 salotta hagyma, 5 gerezd fokhagyma, 1 chili, 1 narancs reszelt héja és leve, 8-10 dkg barnacukor, 1 dl víz, 3 ek balzsamecet, 1dl ketchup, 1 ek worcestershire szósz, 1 tk mustár, 1 dl almalé (vagy almabor), fél tk só és bors
- Fűszerek: 5 szál kakukkfű levelei, 5 szál rozmaring levelei, kis marék koriander levél, 5 babérlevél, fél tk római köménymag, 1 ek édesköménymag, 1 ek paprika, 3 db szegfűszeg
- Elkészítés: a hagymát, fokhagymát és chilit pasztává eldolgozzuk, majd kevés olívaolajban 5 percig puhára sütjük. Közben a fűszereket összeturmixoljuk a narancshéjjal. Ezt a sült pasztához töltjük, 1-2 percig sütjük, miközben kevergetjük. Hozzáadjuk a cukrot. Amikor ragadós szirupot kapunk, hozzáadjuk a vizet, 1-2 percig rotyogtatjuk. Belecsavarjuk a narancsot és belekeverjük a többi hozzávalót. Felforraljuk, alacsony hőfokon kb 10 percig főzzük. Akkor jó, amikor egy sűrű mártást kapunk. Átszűrjük, hűlni hagyjuk. Steril üvegekbe töltjük (de egyből fel is használhatjuk).
- Tipp: remek mindenféle húshoz, halhoz, tenger gyümölcseihez. Ideális vendégváró alkalmakra.
Kapcsolatos cikkek