Nyáron egészségesebben étkezünk, mint télen, hiszen friss zöldségek és gyümölcsök könnyen beszerezhetők, és a melegben nem is igazán kívánjuk a zsíros, kiadós ételeket. Továbbá kinek van kedve és energiája a hőségben a konyhai sütés-főzéshez? Inkább a szabadban grillezünk vagy gyorsan elkészíthető, hideg ételeket fogyasztunk. A nyári ételek gyűjteményünkben sok-sok recept és tipp található hétköznapi és vendégváró alkalmakra is..
Nyári zöldségek
A zöldségárusok pultjain alig férnek el a csodálatos, friss zöldségek tömegei – a tudatos vásárlás jegyében azonban ahol csak lehetséges, válasszunk hazai, környékbeli és bio termékeket. A következő zöldségeket könnyű beszerezni nyáron:
- Paprika, cukkíni, paradicsom, zöldborsó, zöldbab, sárgarépa, spenót, uborka, spárga, cékla, chili, articsóka, endívia, padlizsán, saláta levelek, zöldfűszerek
Felhasználási tippek
- A zöldségek többsége legegészségesebb nyersen vagy párolva. Nyersen lepréselhetjük és készíthetünk belőlük méregtelenítő italokat vagy reszelve felhasználhatjuk salátákhoz, mártogatósokhoz. Párolás után leönthetjük egy friss öntettel vagy elkeverhetjük feta, kecske sajttal és zöldfűszerekkel. Pácok, öntetek zöldségekhez>>
- Sok zöldség ideális grillezésre is (pl cukkini, padlizsán, paprika) – ezeket számtalan ételhez hasznosíthatjuk – pizza feltétként, szendvicsekbe, salátákhoz, köretként húsok, halak mellé. Egyszerű köretek>>
- Rengeteg és változatos salátákat készíthetünk a nyári alapanyagokból, ezek lehetnek hidegek, melegek, ki lehet egészíteni hússal, hallal, tésztával, rizzsel. Saláta receptek>>
- Friss zöldfűszerek minden ételt feldobnak – fűszernövények termesztése nagyon egyszerű, olcsó és mutatós is. A legtöbb nyári étel fontos kiegészítői. Zöldfűszeres receptek>>
- A zöldséges ételek sorozatunkban további zöldséges receptek találhatók.
Nyári gyümölcsök
Míg a tavasz a zöldségek évszaka, a nyár a gyümölcsök szezonja. Bár jelentős a mediterrán és trópusi gyümölcsök választéka is, hazánk rengeteg gyümölcsöt biztosít nyárra, így elsősorban ezeket vásároljuk! Íme a választék:
- Bodza, földieper, cseresznye, meggy, málna, ribizli, sárgabarack, őszibarack, sárgadinnye, görögdinnye, alma, egres, áfonya, szeder, szilva
Felhasználási tippek
- A gyümölcsök leghatásosabbak nyersen, reggel vagy éhgyomorra fogyasztva. Nagyon gyorsan készíthetünk fenséges nyári gyümölcssalátát!
- A gyümölcsök ideálisak léböjtre vagy frissitő rostos levek, milkshake, smoothie készítésre is. Gyümölcsös italok>>
- Gyümölcsök szükségesek a legtöbb nyári koktél készítéséhez is.
- Grillezés vagy egyéb vendégváró alkalmakat remekül zár egy gyümölcsös édesség – legyen az egy gyümölcskehely, trifle, egyszerű desszerthab, krém, sült krém!
- A nyár fő édessége a fagyi – akár tejszínes fagylalt, sorbet, parfé, granita, semifreddo vagy a diétásabb fagyasztott joghurt – mindenkinek van valami gyümölcsös kedvence!
- Sok gyümölcsöt le lehet fagyasztani, főleg a bogyósokat – ha van elég hely a fagyasztóban, érdemes néhány kiló gyümölcsöt télre eltenni. Ha nincs erre lehetőség, befőzéssel nagyon finom lekvárokat vagy érdekes fűszeres lekvárokat (chutney) készíthetünk.
- Gyümölcsökből sok-sok finom süteményt is készíthetünk – tortákat, egyszerű muffinokat, piskótatekercseket, desszerteket stb. Gyümölcsös sütemények>>
Húsok, halak
Nyáron inkább a soványabb húsokkal dolgozunk, olyanokkal, amiket gyorsan meg tudunk sütni a grillsütőn. Ilyenek pl a csirkemell, darált húsból készült gombócok, roládok. A grill receptek gyűjteményünkben sok-sok grill étel receptje található, íme néhány további tipp hozzájuk:
- A tenger gyümölcseit nagyon gyorsan el lehet készíteni – se pácolni, se sütni-főzni nem kell sokáig. Felhasználhatjuk salátákhoz, rizses ételekhez, tésztákhoz. Tenger gyümölcsei>>
- Halak sütése is nagyon gyors és egyszerű, akár nyársakat is készíthetünk belőlük. A halak különösen egészségesek, így ajánlott a rendszeres fogyasztásuk. Hal receptek>>
- Kerüljük a zsíros, nagy darab húsokat – a csirke, pulyka, bárány borda, steak ideális gyors sütésre és kebab készítésre is. Sütés előtt érdemes a húsokat bepácolni – de a grill pácok eltérnek a az álatános pácolás szabályaitól. Lásd grill pácok húsokhoz, halakhoz>>
- Darált húsból nagyon sok finom rolád, fasírt, húsgombóc készíthető – ezeket előkészítés után akár le is fagyaszthatjuk. Darált hús tippek>>
Egészséges ételek
Nyáron nagyon egyszerű az egészséges életmód megvalósítása. Íme néhány tipp ehhez:
- Együnk minden nap legalább 5 friss zöldséget és gyümölcsöt, lehetőleg a szuperételek kategóriából válasszunk! Igyunk meg naponta legalább 2 L folyadékot!
- Nyáron a legkönnyebb a méregtelenítés – egy hetes tisztítókúra csodákat tehet, kívül-belül a szervezetünkben. Méregtelenítő ételek>>
- Egy egészséges étrend betartásával könnyen megszabadulhatunk néhány felesleges kilótól is, míg diétás ételekkel rengeteg betegséget megelőzhetünk, sőt meg is gyógyíthatunk!
Egyéb nyári cikkek