A tortilla az egyik leghasznosabb konyhai alapanyag, ugyanis rengeteg ételhez fel lehet használni. A tortilla tészta házilag is elkészíthető, amely sokkal egészségesebb és autentikusabb, mint a készen vásárolt termék. Íme két alap tortilla tészta recept.
Tortilla kukoricalisztből
Sajnos nagyon sok helyen lehet olyan tortilla recepteket olvasni, amelyek megvalósíthatatlanok, ugyanis „kukoricalisztet” írnak elő. Az igazi tortilla valóban kukoricalisztből készül, de ez egy speciálisan előállított őrlemény – amelynek masa harina a neve. Csakis a masa harina alkalmas hagyományos tortilla készítéshez – a normál kukoricaliszt nem felel meg, mert a tortilla szétesik!
Masa harina
- Masa harina egy szárított kukoricaőrlemény, amely évezredek óta az egyik legfontosabb alapanyag Mexikóban. Mivel több mint 40 kukorica fajta létezik, a szemek színe változatos – fehér, sárga, lila vagy kék színű is lehet, így a liszt is különböző árnyalatú.
- Előállítása: A kukoricaszemeket meszes vízben előáztatják, így a héj leválik. A szemeket megszárítják, finomra őrlik, majd előfőzik. A keletkezett tésztát kinyújtják, laposra nyomják és cserépsütőn (comal) vagy öntöttvas sütőlapon kisütik. Az ipari verziót szárítás és őrlés előtt főzik meg, így a liszt sokáig tárolható, és nem szükséges előfőzni sem.
- Egészség: a masa harina egy nagyon egészséges őrlemény, ugyanis a nixtamalizáció során hasznos vitaminok és aminasavak szabadulnak fel. A masa harina glutén-mentes, így a tortilla ideális alapétel lehet lisztérzékenyek számára.
- Tortilla készítésen kívül panírozásra, mártások sűrítésére is alkalmazható.
Modern tortilla tészta
A modern, világszerte népszerűvé vált tortilla tészta búzalisztből készül. Az olcsóbb búzát az USA-ból ismerték meg a mexikóiak, amit leginkább Észak-Mexikóban termesztenek – így errefele búzalisztből is készül tortilla tészta. Ez a verzió tortilla tekercs készítéshez alkalmas. Népszerű a kukorica és búza őrlemény keverékéből készült verzió is. A lisztes tortillát tex-mex tortillának hívják, ez a verzió terjedt el az Egyesült Államokban, majd világszerte is.
Tortilla tészta készítése
Tortilla tésztát nagyon egyszerűen tudunk készíteni. A klasszikus készítési mód alapján 2 csésze masa harina kukorica-őrleményt másfél csésze langyos vízzel elkeverünk, ezt sima tésztává gyúrjuk, félórán át pihentetjük. A tésztából kis gombócokat formálunk, laposra nyomjuk, majd forró sütőlapon 30 másodpercig mindkét oldalon átsütjük. A következő modernebb receptek sóval és olajjal lettek kiegészítve:
Tortilla tészta recept kukoricalisztből (tortilla de maíz)
- Hozzávalók: 45 dkg masa harina, 1 csipetnyi só, 2 ek növényolaj, 6 dl langyos víz.
- Elkészítés: a lisztet, sót és olajat elkeverjük, majd a víz felét ráöntjük, 10 percig állni hagyjuk. Elkezdjük gyúrni, miközben a maradék vizet folyamatosan a tésztához öntjük. Amikor egy sima, puha és kissé ragadós tésztát kapunk, letakarjuk nedves konyharuhával, pihentetjük. A tésztából dió nagyságú golyókat formálunk. Ezeket két nejlon (pl. fagyasztós) zacskó között sodrófával kinyújtjuk – átmérője kb 10 cm, vastagsága 1-2 mm legyen. A lepényeket óvatosan lehúzzuk a nejlonról, majd forró (lehetőleg öntött vas) grill-lapon vagy serpenyőben mindkét oldalon kb 1 percig sütjük.
Tortilla tészta recept búzalisztből (tortilla de trigo vagy tortilla de harina)
- Hozzávalók: 25 dkg kenyérliszt, másfél teáskanál só, 5 dkg zsír vagy margarin, 2 dl langyos víz
- Elkészítés: A lisztet és sót egy keverőtálba összeszitáljuk, majd a zsírral elmorzsáljuk. A közepébe a vizet beleöntjük, egy villával eldolgozzuk. Áttesszük egy lisztezett deszkára, kb 5 percig a tenyerünkkel átgyúrjuk (épp úgy, mint a kenyeret). Akkor jó, amikor sima és nyúlós. Folpackba csomagolva minimum 30 percig pihentetjük. Dió nagyságú golyókat sodrunk a tésztából, ezeket kinyújtjuk. Forró, nehéz aljzatú sütőlapon vagy serpenyőben kisütjük.
- Tipp: az amerikaiak adnak a tésztához 1 tk sütőport is – azonban ettől a tortilla vastagabb lesz! Továbbá víz helyett néha tejet is alkalmaznak – bár akkor már majdnem palacsintát kapunk!
- Egészségesebb verzió: a zsír vagy margarin redukálható vagy lecserélhető 1-2 kanálnyi növényi olajra. A liszt lehet teljes kiőrlésű is.
Tippek
- A kész tortilla lapokat felhasználásig tároljuk lefedve meleg (150 fokos) sütőben!
- Az igazi kukorica tortilla vastagabb és kisebb átmérőjű, mint a búzalisztből készült verzió és a boltokban árult konyhakész termékek.
- A tortilla a mexikóiak alapétele, így nem csoda, hogy rengeteg, különböző étel alapja. Lásd tortilla receptek>>
- A maradék, kiszáradt tortilla lapokat ne dobjuk el – daraboljuk fel (háromszögre vagy csíkokra vágva), kevés vízzel fröcsköljük le, majd forró sütőlapon süssük ropogósra. Voila – kész a tortilla chips, amit tálalhatunk italozás kísérőjeként, vagy remek nassolnivaló lehet valami egyszerű mártogatóssal.
- Az igazi tortilla nagyon egészséges – alacsony a zsírtartalma, ugyanakkor magas a B-vitamin, vas, kálium, kalcium és rosttartalma. Remek alapétel lehet diétás, fogyókúrás, liszt-mentes és egészséges étrendbe.
- A tortilla rajongók számára ideális ajándék lehet a speciális tortilla-nyomó (tortilladora), amivel szabályos és megfelelő vastagságú tortilla lapokat kapunk.
- Jó tudni: A tortilla kifejezés nem fonetikus – „tortijja” a helyes kiejtése! Jelentése: tortácska, amit a spanyoloktól vettek át a mexikóiak. A hagyományos tortilla eredeti neve tlaxcalli. A spanyol tortilla azonban más, az egy krumplis omlett (lásd spanyol omlett).
Kapcsolatos cikkek