Az alapkekszek olyan kekszek, amelyeket sütés után, alkalomnak megfelelően dekorációval ünnepiessé lehet tenni, vagy más sütemények alapjául szolgálnak. A kekszek elkészítése roppant egyszerű, hiszen csupán lisztre, vajra, cukorra és tojásra van szükségünk..
Természetesen a kekszeket tovább lehet ízesíteni – fahéj, gyömbér, szerecsendió, szegfűszeg, kakaó, citrom héj, kókuszreszelék, diók, mogyorók, mazsola és egyéb aszalt gyümölcsök segítségével fantasztikus kekszeket készíthetünk.
Mindenkinek más az ízlése, valaki nagyon édesen szereti a kekszet, valaki puhán, valaki szárazan, valaki az egészséges variációt kedveli. A lényeg az, hogy próbáljunk ki néhány alap-keksz receptet, és ha meg vagyunk elégedve a keksz állagával, szárazságával stb, akkor a bevált receptet a fenti ízesítőkkel tovább lehet finomítani. Készíthetünk egy alap-keksz keveréket is, amihez már csak az alkalomnak megfelelő fűszereket kell hozzáadnunk, így gyorsan ki tudunk szaggatni és sütni néhány kedvenc édességet! A kekszeket módosíthatjuk alakomnak megfelelően az alábbiak alapján:
- Karácsonyi kekszek – az alaptésztához adjunk fahéjat, szerecsendiót vagy darált diót. Szaggassunk ki csillag, hóember, karácsonyfa formákat, és dekoráljuk színes cukormázzal, kókuszreszelékkel és apró cukorkákkal.
- Halloween kekszek – az alaptésztához adjunk őrölt gyömbért, szegfűszeget és fahéjat. Szaggassunk denevért, boszorkányt, kalózt, szellemet stb. Cukor vagy csoki drazsékkal díszítjük.
- Parti kekszek – szilveszterre és bulikra adjunk az alap tésztához egy-két kávéskanál rumot, vagy rumban áztatott (befőtt) meggyeket, mazsolát, aszalt áfonyát. Rumos, konyakos csokis mázzal díszítjük (a kekszeket össze is darálhatjuk, és készíthetünk diós golyókat!)
- Húsvéti kekszek – a tésztához adjunk csoki darabokat vagy citromhéjat. Szaggassunk nyuszi, tojás, kiscsibe formákat – vagy sütés után díszítsük őket csoki, cukor, mogyoró mázzal vagy cukorkákkal!
- Gyerekzsúr kekszek – gyerekek számára használjunk egy egészséges alap-keksz receptet, ami nincs tele cukorral, majd szaggassunk ki kedvenc figurákat. Sütés után dekoráljuk cukor vagy csokimázzal (ez éppen elég cukrot biztosít majd számukra!).
- Születésnapi kekszek – az alapkekszhez adhatunk kakaót, kókuszreszeléket és dió- mogyoró darabokat. Szaggassunk számokat a tésztából, dekoráljuk tejszínhabbal vagy mázakkal.
- Valentin napi kekszek – az alapkeksz legyen illatos, adjunk hozzá vanília és mandula kivonatot, vagy rumot, Amarettót és aszalt áfonyát vagy rumos meggyet. Egyértelműen süssük ki a kekszeket szív alakban.
- Egészséges kekszek – fehér liszt helyett használjunk teljeskiőrlésű lisztet, zabpehely lisztet, zabkorpát, barnarizs, árpa, kukorica, hajdina, rozs vagy köles lisztet ill. ezek kombinációját. A cukrot helyettesítsük fruktózzal ( a megadott mennyiség ⅔-ával) vagy esetleg mézzel. A vajat sok esetben lehet helyettesíteni hidegen sajtolt napraforgó olajjal. Dekoráljuk a kekszeket egészségez mázakkal. Egészséges kekszek>>
Ha nem akarunk kísérletezni a fentiekkel, alkalmazzuk az egyszerű keksz receptek egyikét – ezek már kipróbált és garantált tuti kekszek!
Alapkekszek süteményekhez
Néhány sütemény készítése darált kekszet igényel. Ha a kisült kekszek nem olyan szépek, mint terveztük, ne dobjuk ki ezekez (feltéve ha nem égtek meg), hanem daráljuk le, és használjuk fel egyéb süteményekhez – pl túrótorta alapjaként, vagy desszertek, fagyi kelyhek, gyümölcshabok díszítéséhez .
Az alapkekszeket önmagukban is lehet fogyasztani teázás, kávézás mellé, de kiváló alapanyag jellegzetes kekszek tökéletesítéséhez – ha valakinek van egy saját tuti receptje, kérjük tegye közzé a hozzászolások alatt.