A húsvéti ünnepek alatt nem kerülhetjük el a sütés-főzést – vagy Nagyszombatra, vagy a vasárnapi ebédre vagy a hétfői locsolkodásra készülnünk kell valami finomsággal. A következő húsvéti receptek és recept-válogatások segíthetnek egy ünnepi menü kialakításban vagy néhány fantasztikus, ugyanakkor egyszerű étel elkészítésében.
Húsvéti alapanyagok
A húsvéti ünnepek legfontosabb alapanyaga a tojás, sonka, bárány és a citrom. A Húsvét a kikelet, a megújulás szimbóluma is – a piacon már sok-sok tavaszi, zsenge zöldség kapható – pl újkrumpli, spenót, tavaszi káposzta, újhagyma, répa, medvehagyma, retek, saláta levél stb. Ezekből szuper egyszerű és tuti finom salátákat, köreteket vagy vegetáriánus főételeket készíthetünk! Lehetőleg tudatosan készüljünk fel az ünnepekre – azaz hazai, szezonális teremékeket vásároljunk, és ne vigyük se a vásárlást, se a sütést-főzést túlzásba, csupán annyi ételt készítsünk, amit el is fogyasztunk!
Az alábbi sorozatokban sok érdekes és finom recept található:
- Tojás receptek
- Bárány receptek
- Sárgarépa receptek
- Citromos receptek
- Spenót receptek
- Sonka receptek
- Töltött tojás
Édességek
A húsvéti ünnepek legfontosabb szimbóluma a húsvéti tojás – legyen az hímes tojás, főtt tojás vagy csoki tojás. Gyerekek kedvenc szórakozása a tojásvadászat, amit csoki tojás/nyuszi majszolása követ. Nagyon könnyen készíthetünk saját magunk is csokitojást, nyuszis és répás sütiket – a gyerekek is szívesen segítenek! A következő recept sorozatokban sok finom recept található a húsvéti sütéshez.
Húsvéti menü
Egy fantasztikus húsvéti menü főszereplője a báránysült. Íme néhány bevált recept:
- Angolos báránysült
- Szardellás báránysült
- Chilis bránysült
- Skandináv báránysült
- Báránycomb édesköménnyel
- Zöldfűszeres báránycomb
- Petrezselymes báránycomb
- Pikáns báránycomb
- Fűszervajas báránysült
- Citromos báránycomb kaporral
- Báránysült articsókával és újburgonyával
- Mentás báránysült
- Olasz báránysült
- Görög báránysült
- Angol mézes-mustáros sertéscomb
Locsolkodás
Húsvét hétfőn a locsolkodókat általában főtt tojással, sült vagy főtt sonkával várjuk. Ezek a receptek segíthetnek az előkészületekben:
- Húsvéti sonka
- Főtt tojás
- Almás főtt sonka
- Kólában főtt sonka
- Ananászos sonka
- Füstölt lazacos töltött tojás
- Tojásos krumplisaláta
- Bárányhúsos, gránátalmás saláta falatok
- Mini spenótos, fetás pite
Kapcsolatos cikkek