A főtt sonka az angol angol konyhában az egyik legfontosabb alapanyag, amit általában tovább sütnek vagy egyéb ételekhez hasznosítanak. A következő almás főtt sonka recept egy különleges verzió, amit angolul Somerset gammon-nak hívnak. Ideális húsvétra, karácsonyra vagy egyéb ünnepi alkalmakra.
Hozzávalók
- 1 egész csontozott füstölt sonka, kb1-1.5 kg
- 5 dkg gyömbér, szeletelve
- 6 db zöld kardamom mag
- 1 fahéj rúd
- 2 liter almasör (közepes)
- 2 nagy zöldalma
- 4 kemény körte
- 2 ek angol narancslekvár
- 12 db bébi paszternák
- 12 db bébi sárgarépa
- 15 dkg bébi kukorica
Elkészítés
- Ha szükséges, a sonkát előáztatjuk (lásd tippek).
- A sonkát lemérjük és a főzés idejét kiszámoljuk: kilónként 40 perc, plusz 40 perc. (pl másfél kiló esetében 100 perc).
- Egy akkora lábasba helyezzük a sonkát, hogy maradjon elég hely a zöldségeknek körülötte!
- Hozzáadjuk a gyömbért, fahéjat és kardamom magokat, majd felöntjük az almasörrel. Felforraljuk, a keletkezett habot szűrővel leszedjük.
- Alacsony hőfokon, fedő alatt a kiszámolt ideig főzzük.
- 40 perc főzés után a gyümölcsök magházát eltávolítjuk, vastag gerezdekre felszeleteljük. Hozzáadjuk a sonkához, kb 5 percig posírozzuk (maradjon a gyümölcshús harapós).
- Szűrős vagy lyukacsos szedőkanállal egy tálaló edénybe átszedjük a gyümölcsöket, elkeverjük a narancslekvárral és 1 ek főzőlével. A keletkezett kompótot félreteszzük.
- 20 perccel a főzési idő lejárta előtt a lábasba tesszük a répát és a paszternákot.
- A megfőtt sonkát kivesszük a lábasból, letakarva pihentetjük. A főzőléhez adjuk a bébi kukoricát, 5 percig tovább főzzük a zöldségeket, majd kiszedjük őket a levesből.
- A sonkát vastagon felszeleteljük, a főtt zöldségekkel és kompóttal tálaljuk.
Tippek
- Ideális húsvéti, karácsonyi vagy ünnepi családi ebédre.
- A füstölt sonka meglehetősen sós, ezért főzés előtt ajánlatos több órán át a sót kiáztatni. Azonban szárazan pácolt sonka esetében erre nincs szükség.
- A főtt sonkát meg is lehet sütni narancslekvárral megkenve (30 perc 190 fokon) és néhány darab szegfűszeggel megtűzdelve.
- A főtt sonka nagyon gazdaságos étel, annak ellenére, hogy első ránézésre drágának tűnik, ugyanis számtalan ételhez felhasználható a maradék – pl a zöldborsó leves sonkával, lencsés sütőtök sonkával .
- Az almás főtt sonka hidegen is fogyasztható – ideális szendvicsekbe, pizza feltétként, tortilla tekercsbe, leveles tészta falatokba stb.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu