A sült bárány klasszikus társa a citrom és rozmaring. Azok számára, akik valami másra, különlegesebbre vágyódnak húsvétkor, ajánljuk a chilis báránysült receptjét. Nagyon egyszerűen, úgymond magától elkészülő étel, a végeredmény pedig leírhatatlanul szuper..
Hozzávalók
- Kb 2 kg bárány lapocka
- 3 szál rozmaring
- 2 ek olaj
- 2.5 dl fehérbor
- 1 fej fokhagyma
- kb 5 ek chililekvár
Elkészítés
- A sütőt 160 fokra előmelegítjük.
- A húst megtűzdeljük rozmaring levelekkel (késsel vágjuk bele kis réseket), majd egy tepsibe helyezzük. A maradék rozmaringgal megszórjuk, az olajjal lelocsoljuk, a borral felöntjük, majd sózzuk, borsozzuk.
- Fedővel vagy fóliával lefedjük (vigyázva arra, hogy a fólia ne érjen a húshoz). 3 órán keresztül sütjük.
- A fokhagymát gerezdekre bontjuk, de nem pucoljuk meg. Kissé összepréseljük (kézzel vagy késsel), a hús köré szórjuk, majd lefedve további fél órán át sütjük.
- Kivesszük a húst a sütőből, a tepsiből leöntjük a levet, ezt félretesszük.
- A húst chililekvárral alaposan bekenjük (szilikon ecsettel), visszatesszük a tepsibe, majd a sütőbe, és további 30-40 percig sütjük. Akkor jó, amikor szép barna és ragadós a máz.
- Tálalás előtt 15 percig letakarva pihentetjük. Közben a zsírt leszűrjük a szaftról, ezt sűrű mártássá redukáljuk a tűzhelyen.
Tippek
- Tálaljuk legalább két körettel és egy salátával. Különösen passzol mellé a citromos tepsis burgonya, de használjuk ki az alsó polcot egyéb sült zöldségek készítéshez. Köretek>>
- Chililekvár lehet bolti termék, a házilag készített természetesen sokkal jobb. Chililekvár>>
- Bár a chililekvár meglehetősen csípős, a sült húst csupán pikánssá teszi.
- A lapocka olcsóbb, mint a comb, egy nagy darab gazdaságos lehet, hiszen a maradék sok egyéb ételhez felhasználható – például paradicsomos bárány csicseriborsóval.
- A maradék ideális gyors ebédre, vacsorára arab lapos kenyérbe bugyolálva.
- A chilis báránysült ideális ünnepei vagy vendégváró étel, különösen a húsvéti ünnepeket teheti különlegessé.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu