Ha már meguntuk a klasszikus báránysültet, akkor érdemes új receptekkel próbálkoznunk. A következő skandináv báránysült a szokásos, rozmaringos verziótól kissé eltér, de nem extrém, így ideális vendégváró alkalmakra..
Hozzávalók
- Kb 2 kg báránycomb (fél vagy egész)
- 2 szál rozmaring
- 8 db boróka bogyó
- 2 gerezd fokhagyma, aprítva
- 2 tk durva tengeri só
- 2 tk nádcukor
- 1 ek puha vaj
- 2 fej vöröshagyma
- 1.5 dl csirkeleves
- 2 ek szilvalekvár
- 2 ek sloe gin
Elkészítés
- Egy mozsárban a rozmaring leveleket, boróka bogyókat a sóval összetörjük, majd a fokhagymát, cukrot és vajat hozzáadjuk. Durva pasztává zúzzuk.
- A leöblített combot áttöröljük, majd késsel összevagdossuk. A vajas pasztával bedörzsöljük, az ujjunkkal a résekbe nyomjuk a fűszeres vajat. Kb fél órán át marinálni hagyjuk.
- A sütőt 200 fokra felmelegítjük.
- A hagymát vastag szeletekre felvágjuk, ezekkel egy tepsit kibélelünk. A hagymára fektetjük a combot, betesszük a sütőbe. 20 perc után a sütőt lejjebb, 180 fokra állítjuk.
- Kb 1 órán át sütjük, attól függően, hogy mennyire átsülve kedveljük a bárányhúst.
- Kivesszük a combot a sütőből, áttesszük egy tányérra, fóliával leborítjuk. 20-30 percig pihentjük.
- Közben elkészítjük a mártást. A keletkezett szaftot egy lábasba átszűrjük, hozzáadjuk a csirkelevest, forráspontig melegítjük, Hozzáadjuk a lekvárt és a gint, majd sűrű, selymes mártássá redukáljuk.
- A húst felszeleteljük, a mártással leöntve tálaljuk.
Tippek
- Ha idősebb bárányhúst alkalmazunk, akkor érdemes tovább marinálni a combot (igazi, fiatal bárányhús esetében ez nem szükséges!).
- Tálaljuk legalább két körettel – érdemes a sütő másik polcát kihasználni erre. Köretek>>
- Normál gin is alkalmazható a mártáshoz.
- A skandináv báránysült egy különleges verzió, így különleges alkalmakra ajánljuk – pl húsvétra, ünnepi családi ebédre stb.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu