A húsleves az egyik legkedveltebb magyar étel, azonban szinte minden földrésznek, országnak, provinciának létezik jellegzetes verziója. Éppen ezért a húsleves nagyon változatos, továbbá kiadós, egészséges és egyszerű étel. Íme néhány tipp az elkészítéshez, amit sok finom húsleves recept követ.
Alapanyagok
Húslevest készíthetünk a következő alapanyagokból:
- Csirke – az egyik legnépszerűbb alapanyag. Általában a csirkét legalább 8 részre felvágjuk, vagy konyhakészre vágott csirke részeket alkalmazunk. A csontos húsok főzése kb 1 óra, bár ez felgyorsítható, ha a húst csontozzuk és falat nagyságú darabokra vagy csíkokra felvágjuk (ez a módszer különösen népszerű az ázsiai konyhákban). A legtöbb csirkeleves leve tiszta és átlátszó, de krémlevest is lehet belőle készíteni. Egész csirkéből is lehet levest főzni, amely kiváló alapleves lehet. Ezeket 2-3 órán keresztül rotyogtatjuk (egész zöldségekkel), majd leszűrjük.
- Tyúk – a magyar konyha egyik specialitása az újházi tyúkleves, amely a csirkeleveshez hasonlóan készül, de tovább kell főzni, és metélttésztával tálaljuk.
- Marhahús – az igazi marhahúsleves legalább három különböző fajta húsból készül – ez lehet lábszár, fartő, szegy, rostélyos, borda, lapocka, és ritkacsont vagy velős csont. A leves főzése legalább 3 órán keresztül tart. A marhahúsleves különösen népszerű az amerikai, mexikói konyhákban – szinte mindig babbal kombinálják. Megemlítésre méltó a különleges japán kobe marhahúsleves is.
- Sertéshús – sonka, csülök és a sertés egyéb részei (egészben, csontozva vagy szeletelve) kiváló alapanyaga téli, kiadós leveseknek. Remek társa a lencse és bablevesnek is.
- Bárány, birka – az arab és görög konyhák egyik kedvenc húsleves alapanyaga, amelyből sűrű, kiadós egytálételeket készítenek.
- Kolbász, virsli – önmagában vagy egyéb hússal kombinálva fantasztikus húsleveseket készíthetünk kolbászból és virsliből. A kolbász általában főzőkolbász, paprikás vagy füstölt – de egyéb, nemzetközi kolbászok (sőt, grillkolbászok) is alkalmasak. Néhány szelet sült kolbász remekül kiegészít kelkáposzta, bab, lencse, csicseriborsó alapú leveseket.
- Szalonna – a sült szalonna általában kiegészítő szerepet tölt be, amit a legtöbb krémlevesre, zöldséglevesre rászórhatunk. Sok esetben a sült szalonnát felöntjük az alaplevessel és ebben főzzük meg a zöldségeket, ezáltal a szalonna különleges háttér ízt biztosít a levesnek.
- Vadak – különösen szárnyasokból (vadkacsa, fácán, fürj, stb) készíthetünk egyszerű, de fenséges leveseket.
- Maradék csontok, húsok – maradék sült csirke, pulyka, kacsa csontjaiból remek alaplevest lehet készíteni. A kacsa az kelet-ázsiai levesek egyik fontos alapanyaga.
Tippek
- Zöldségek – a legtöbb húsleves zöldségekkel készül. Különösen alkalmasak a gumós zöldségek (pl répa, fehérrépa, paszternák, zellergumó, hagyma). Szezonális zöldségekkel minden levest ki lehet egészíteni. Mirelit zöldségeket is alkalmazhatunk, ezeket egyből adhatjuk a leveshez. Konzerves zöldségek is felhasználhatók (különösen bab, lencse, csicseriborsó), ezeket viszont érdemes egy szűrőn átmosni és lecsurgatni, mielőtt a leveshez adjuk.
- A zöldségek kevesebb tápanyagot veszítenek, he egészben, azaz nem darabolva, főzzük meg őket – ezért ajánlatos egészben a leveshez adni, majd tálalás előtt felszeletelni. A megpucolt gumós zöldségeket már a főzés elején adhatjuk a leveshez, de azokat a zöldségeket, amelyek főzése néhány percet igényel (pl zöldborsó, zöldbab, kelkáposzta, spenót, brokkoli), csakis az utolsó percekben adjuk a leveshez!
- Zöldfűszerek – húslevesekbe általában friss zöldfűszereket főzünk. Közkedvelt a petrezselyem, koriander és babérlevél, míg a rozmaring, tárkony és kakukkfű különleges ízesítést biztosít.
- A legtöbb húsleves meglehetősen kiadós, így főételként is fogyasztható.
- Egészség – a csirkeleves az ázsiai országokban nem csupán étel, de gyógyír is megfázás, influenza ellen. Csirkelevest érdemes immunerősítőként is fogyasztani. Krémlevessé turmixolva a húsleves kiváló fogyókúra, diéta alatt. Lásd hatásos fogyókúra>>
Húsleves receptek
Az alábbi húsleves recept listánkat folyamatosan bővítjük.
Szárnyas levesek
- Csirkeleves
- Pikáns csirkeleves
- Gyors csirkeleves
- Chilis csirkeleves gombával
- Japán csirkeleves
- Nyári csirkeleves
- Vietnámi csirkeleves
- Petrezselymes csirkecomb zöldségekkel
- Csirkés miso leves
Szalonnás, sonkás levesek
- Gesztenye és sütőtök leves
- Szalonnás bableves
- Olasz bableves
- Sonkás lencseleves
- Bableves sütőtökkel
- Zöldborsóleves sonkával
- Káposztás bableves szalonnával
- Szalonnás lencseleves
- Paradicsomos vöröslencseleves szalonnával
- Szalonnás vöröslencse leves
- Egyszerű sonkás lencseleves
- Pikáns zöldborsó leves sonkával
- Olasz szalonnás lencseleves édesburgonyával
- Újévi szalonnás lencseleves
Kolbászos, virslis levesek
- Frankfurti leves
- Kolbászos káposztaleves
- Kolbászos kalamári leves
- Egyszerű frankfurti leves
- Káposzta és csicseriborsó leves kolbásszal
Egytálétel levesek
- Gulyásleves
- Babgulyás
- Jókai bableves
- Harira
- Skót csirkeleves árpagyönggyel
Zest.hu