A bableves az egyik legnépszerűbb ételünk, nagyon finom és kiadós téli napokon. Valószínűleg mindenkinek (aki tud főzni) van egy bevált receptje – a következő recept egy egyszerűsített variáció, amit gyorsan, és könnyen el lehet készíteni. A babot sem kell előre beázatni, mivel konzerves babot alkalmazunk.
Hozzávalók
- 1 vöröshagyma aprítva
- 10 dkg füstölt húsos szalonna (bacon)
- 1 gerezd fokhagyma, aprítva
- 1 ek liszt (vagy ételkeményítő)
- 2 (400ml-es) konzerv bab, leszűrve és átmosva
- 1 ek paprika
- 1 sárgarépa
- 1 kis zellergumó
- 1 kis paszternák (vagy fehérrépa)
- 1 babérlevél
- Olaj, egész bors, tejföl-joghurt, ecet
Elkészítés
- A szalonnát hosszú csíkokra felvágjuk, majd kis olajban az aprított hagymával és fokhagymával1-2 percig megdinszteljük.
- Hozzáadjuk a paprikát és a lisztet, 1 percig kevergetjük, majd hozzáadjuk a babot, borsot és a babérlevelet. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje – kb 1.5 literrel. Felforraljuk.
- Közben a zöldségeket megpucoljuk, és 2-3 cm-es darabokra vágjuk. Hozzáadjuk a forró leveshez, 1-2 percig tovább forraljuk, majd alacsony lángon, fedő alatt rotyogtatjuk.
- Kb 10-15 perc múlva megnézzük – akkor jó, amikor a zöldségek puhák, de nem főttek szét.
Tippek
- Tálaljuk tejföllel vagy krémes joghurttal – egy kis kanál ecetet is lehet a végén beletenni.
- Fogyaszthatjuk főételként péksüteménnyel – hagyományosan palacsintával, túró gombóccal vagy túrós csuszával kísérjük.
- Extra sóra nincs szükség, hiszen a füstölt szalonna elég sós.
- Ha nincs kéznél zöldség, a bableves úgy is elkészíthető, hogy víz helyett zöldséglevessel öntjük fel. Ez még egyszerűbb és gyorsabb megoldás.
- Érdekesebb változat az, ha 2 különböző babot alkalmazunk – pl tarkát-fehéret, vagy fehéret-vöröset.
- A bablevest természetesen el lehet készíteni száraz babból is – kb 30 dkg babot előző este áztassunk be. Ebben az esetben a levest kb 1órán át rotyogtassuk.
- Egészségesebb változata az, ha zsírszegény szalonnát alkalmazunk, a rántást búza liszt helyett besan vagy kukorica liszttel készítjük. Ez lisztérzékeny és diétas étrendbe is passzol.
- A levesből készítsünk sokat, a maradékot nem csupán le lehet fagyasztani, de a szalonnás bableves azon ételek egyike, amit minél többször melegítünk fel, annál finomabb lesz!
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu