A bableves kedvelőinek ajánljuk az alábbi olasz verziót. Nem csupán azért olasz bableves, mert pancetta szalonnával készül, hanem mert lassan és sokáig rotyog – de nem a tűzhelyen, hanem a sütőben! Tuti finom, érdemes kipróbálni..
Hozzávalók
- 20 dkg borlotti bab
- 1 lilahagyma, aprítva
- 7 dkg Pancetta darabok
- 3 gerezd fokhagyma, szeletleve
- 2 szál zellerszár, aprítva
- ½-1 tk szárított chilipehely
- Fél liter csirke vagy zöldségleves
- Tálaláshoz: ciabatta szeletek, olívaolaj, chilipehely
Elkészítés
- A babot egy éjszakán át áztatjuk. Másnap lemossuk, lecsepegtetjük.
- A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A zellerszárat és hagymát felaprítjuk, a fokhagymát vékonyan felszeleteljük, a pancettát kockákra vágjuk (ha nem aprított verziót alkalmazunk).
- Egy nagy, hőálló, fedeles lábasba teszünk mindent, és 2 órán át, fedő alatt főzzük a sütőben. Néha megkeverjük. Amikor a bab puha, megkóstoljuk, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
- Közben a ciabatta szeleteket apró falatokra szaggatjuk, ezeket egy tepsiben elrendezzük, meglocsoljuk kevés olajjal, megszórjuk chili pehellyel és durva tengeri sóval. 10-15 percig aranybarnára sütjük.
Tippek
- A leves kiváló lehet egy családi ebéd főételeként – a fenti recept kb 3-4 főre elég, több emberre duplázzuk az adagot! A maradék másnap még finomabb, ez ideális lesz vacsorára.
- Gyorsabb verzió: elkészíthetjük konzerv babbal is, így nem szükséges az előáztatás, és a főzést is redukálhatjuk kb 40 percre. Azonban az ízek nem lesznek olyan intenzívek, mint a szárazbabbal készült verzió.
- Az olasz bableves egy nagyon finom kiadós leves, egyéb kiadós levesek>>
Zest.hu