A krémlevesek választéka egyre szélesebb, hiszen nagyon könnyű az elkészítésük, az eredmény pedig általában nem csupán finom, de kiadós és egészséges is. Íme néhány tipp, amit sok érdekes krémleves recept követ.
Krémleves típusok
A legtöbb krémleves sima, bársonyos állagú, sűrű folyadék. Modern receptekben előfordulhat az, hogy a leves kissé darabos. Ezek a legnépszerűbb krémlevesek:
- Tejszínes krémleves – a levest főző vagy habtejszínnel pürézzük. A tejszín krémessé és fényessé varázsolja a levest. Reform krémlevesekben a tejszínt krémes joghurttal helyettesítjük.
- Zöldséges krémleves – a legtöbb zöldségből nagyon könnyen lehet krémlevest készíteni. Többségük nagyon egészséges, diétás, immunerősítő, de akár méregtelenítő is lehet.
- Gyümölcsös krémleves – nyáron kellemesen hűsít egy gyümölcsös krémleves, különösen népszerű az őszibarack, meggy, cseresznye és dinnye krémleves. Télen sok gyümölcsöt lehet kombinálni téli zöldségekkel (pl alma, körte, szilva).
- Hideg krémleves – a legtöbb krémleves meleg, de a nyáron különösen jól esik egy hideg verzió, amely többnyire nyers alapanyagokból készül – ilyen pl gazpacho, uborkaleves, rukkola, mandulatej leves stb.
- Húsos krémleves – kissé szokatlan, de nagyon népszerű az ázsiai konyhákban, különösen a csirke krémleves. Általában kiadós is.
- Tengeri krémlevesek – halból, tenger gyümölcseiből készült levesek pürézve étvágygerjesztő vagy kísérő szerepet töltenek be az ázsiai menükben.
A fenti kategóriák alapján, krémleves receptek a cikkünk végén találhatók.
Krémlevesek készítése
- A krémlevesek készítése nagyon egyszerű és többnyire gyors folyamat. Valójában a legtöbb (csontmentes) levest néhány perc alatt krémlevessé varázsolhatjuk. Ezt elvégezhetjük a lábasban egy botturmixszal, de áttölthetjük egy mixerbe is. Néha szűrőn is átpréseljük a krémlevest, ettől még simább lesz a leves állaga.
- Az alapanyagokat először levesé főzzük, majd a végén pürézzük. Sok alapanyag magától krémessé válik (pl lencse, krumpli), ezt sokszor elég villával vagy krumplitörővel átnyomkodni.
- Pürézés előtt ne felejtsük el kivenni a csontokat (húsos levesek esetében) és a kemény fűszereket (pl babérlevél, fahéj, csillag ánizs stb).
Tippek
- Alapleves – a legtöbb krémleves alapja egy alapleves – ez lehet zöldég, csirke, marha, hal vagy csontleves. Használhatunk instant levest vagy leveskockát – de minél jobb minőségű alaplevet használunk, annál finomabb lesz a krémlevesünk. Éppen ezért érdemes házi alaplevest alkalmazni vagy legalább konyhakész bio, adalék-mentes terméket. Alapleves receptek>>
- Friss zöldfűszereket általában a pürézés előtt adjuk a leveshez – ezáltal frissebb és intenzívebb lesz a krémleves íze.
- Tálalás – a legtöbb európai (tejszínmentes) krémlevest egy-két kanálnyi tejtermékkel tálaljuk – ez lehet tejföl, krémes joghurt (ideális a görög joghurt), morzsált feta vagy kecskesajt. Vegán és tejmentes diétát követők ezt könnyen mellőzhetik. Különlegessé varázsolhatunk egy krémlevest pirított magvakkal, ropogós sült zöldségekkel, pirított szalonnával, néhány csepp citrommal tálalva. A krémleveseket tálalhatjuk tányérban vagy bögrében is, amit általában friss péksüteménnyel fogyasztunk.
- Tejszínes krémlevesek készítésénél a tejszínt a pürézett levessel keverjük el – ezt általában újra kell melegíteni, de vigyázzunk arra, hogy ne forrjon fel!
- Egészséges krémlevesek – mivel a legtöbb krémleves zöldség alapú, így a legtöbb (nem tejszínes) krémleves nagyon egészséges. A tejszínes krémleveseket is egészségesebbé varázsolhatjuk, ha a tejszínt lecseréljük krémes joghurtra – ideális a görög joghurt. Továbbá télen egy krémleves nem csupán melegíti és hidratálja a szervezetünket, de immunerősítő funkciót is ellát. Némely krémleves megfázás, influenza ellen is gyógyír lehet (különösen az ázsiai chilis-gyömbéres csirkeleves). Vegán krémlevesek méregtelenítés alatt is fogyaszthatók. Egészséges levesek>>
- Fogyókúra – a krémleves nem csupán egy egészséges étrend alapétele, de segít a fogyásban is, mert fogyasztásuk után később leszünk éhesek – többet erről a hatásos fogyókúra című cikkünkben lehet olvasni. Fogyókúra>>
Krémleves receptek
Vegán krémlevesek (csupa zöldség)
A követekező krémlevesek tejtermék nélkül készülnek, tehát vegán receptek – de sok receptben tejtermékkel tálaljuk, amely természetesen kihagyható:
Joghurtos, tejszínes krémlevesek
- Zöldborsó és rukkola leves
- Zöldborsó krémleves
- Sárgarépa és paszternák leves
- Zöldborsó és rukkola leves
- Zöldborsó krémleves
- Sárgarépa és paszternák leves
- Uborka leves
- Sárgadinnye krémleves
- Fűszeres céklaleves
- Citromfüves póréhagyma krémleves
- Sült sütőtök krémleves almával
- Köménymagos spenót krémleves
- Currys sütőtök és karfiol krémleves
- Édeskömény, karfiol és bab leves
- Tejszínes gomba és karfiol krémleves
- Paszternák krémleves karamellizált hagymával
- Almás vöröskáposzta krémleves
- Tejszínes gomba és paszternák krémleves
Tejtermékes krémlevesek
- Kéksajtos póréhagymaleves
- Kéksajtos brokkoli krémleves
- Fokhagymás paradicsomleves
- Sült alma és sütőtök krémleves kéksajttal
Húsos -halas krémlevesek
- Zöldborsóleves sonkával
- Paradicsomos vöröslencseleves szalonnával
- Édeskömény és paradicsom leves garnélával
- Póréhagymás krumplileves pármai sonkával
- Pikáns zöldborsó leves sonkával
Kapcsolatos cikkek