A spanyol gasztronómia egyik sajátossága a tapas. Míg világszerte Tapas éttermek örvendenek nagy népszerűségnek, a tapat Spanyolországban bárokban fogyasztják, szeszes italok kísérőjeként. Íme néhány információ a spanyol tapas szokásokról, amit sok finom tapas recept követ.
Eredete
Eredetéhez több legenda is fűződik:
- A tapas tradícióját állítólag X. Alfonz kasztíliai király indította el azzal, hogy egy betegségből borral és apró falatok fogyasztásával gyógyult fel. Ezért a tavernákban elrendelte, hogy bor mellé mindig szolgáljanak fel egy kis adag ételt.
- Valószínűbb az a legenda, amely szerint Andalúziában, a tavernákban sherry kortyolgatás közben az italozók lefedték a poharakat kenyérrel vagy hússal, így az édes italt nem vették körbe a muslicák. A hússzelet sonka vagy chorizo volt – a kocsmárosok észrevették, hogy többet isznak az emberek, ha sós húst adnak az ital mellé, így hamarosan a tapa (ami fedőt jelent) az italozás egyenrangú részesévé vált.
- Egy másik feltételezés szerint a tapas a 16 századból ered, amikor Kasztíliában a tavernákban olcsó borokat érett, erős illatú sajtokkal szolgáltak fel, amellyel álcázták, azaz elfedték a bor ízét.
- Egy másik népszerű legenda szerint XII Alfonzó király megállt egy andalúziai csárdában Cádiz-ban, ahol rendelt egy pohár sherry-t. Mivel Cádiz egy szeles, poros város, a pincér füstölt sonkával letakarva szolgálta fel neki az italt, hogy ne menjen bele a por. A királynak ízlett az ital és a sonka kombinációja, ezért rendelt egy másik italt „fedővel”.
Kinek melyik legenda tetszik a legjobban – a lényeg, hogy a tapa fedőt jelent spanyolul, a tapar ige pedig letakarni, lefedni valamit.
Tapas falatozás Spanyolországban
A spanyolok későn vacsoráznak, általában 9-11 között, de sokszor még éjfélkor is. Munka után, vacsora előtt betérnek egy-két bárba, ahol szeszes ital mellé kipróbálnak néhány tapast. Sokszor az is előfordul, hogy az este célpontja a különböző tapas és ital kóstolgatás, így bárról-bárra járnak (ezt a szokást turisták is kedvelik kipróbálni). A bárokban a tapas ételeket általában egy (hűtött vagy melegített) bárpultra teszik ki, így a vendégek csupán rámutatnak arra, amelyik elnyerte a tetszésüket. Egy tapa valóban néhány falatot, egy kis szendvicset vagy kis adag salátát jelent. Édességeket nem szokás tapas-ként fogyasztani – sőt, a legtöbb helyen a kimondottan sós ételeket (pl szárított sonka) részesítik előnyben, mert így több alkoholt tudnak eladni!
Híres tapas falatok
Spanyolországban a tapas bárok választéka általában minimum 8-12 különböző ételből áll – ezek többsége tengeri herkentyű (koktélrák, garnélarák, tintahal, polip), de nagyon népszerű a chorizo kolbász és a Serrano sonkás bruschetta illetve az ezekkel töltött, sütött, főzött ételek is. A legfontosabb tapa azonban a spanyol omlett, amely minden tapas bárpulton megtalálható. Eredetileg csakis olyan ételeket szolgáltak fel tapasként, amiket pálcikákra lehetett szúrni, vagy kézzel lehetett enni. Manapság saláták és egyéb villával fogyasztandó ételek is megtalálhatók egy spanyol bárpulton. Érdemes megjegyezni, hogy a legtöbb tapas a mai napig hideg étel, vagy felmelegített, illetve melegen tartott – ritkán készül frissen, mint a külföldi Tapas éttermekben. Természeteses rengeteg tapas létezik, a különböző helyi specialitásokról nem is beszélve (megemlítésre méltó a Baszk Pincho-pintxo). Ezek a legnépszerűbb spanyol tapas falatok:
- Tortilla espanola– spanyol omlett, amely burgonyával készül. Bár létezik sok verziója ( pl. chorizoval vagy koktélrákkal), a legnépszerűbb ez eredeti verzió.
- Banderillas – ecetes, pácolt falatok, amiket kis pálcikákra húznak. Lehet gyöngyhagyma, uborka, olajbogyó, chili, paprika, sokszor szardellával, koktélrákkal kombinálva.
- Bruschetta (pan con tomate) – salsaval, paprikakrémmel, szárított sonkával, sajttal, vagy kolbásszal fedett bagett ill. kenyér falatok.
- Albondigas – húsgombócok paradicsommártásban. Számtalan verziója létezik. Hidegen és melegen is fogyasztják.
- Calamares – bundás tintahal
- Empanadas – töltött táskák, általában félkör alakú tésztában vagy kenyérban
- Gambas – sült garnélarákok fokhagymás (al ajillo), borsos (salsa negra), chilis (pil-pil) szószokban.
- Pulpo – polip saját levében sütve
- Tigres-Mejillones Rellenos – töltött óriás („tigris”) feketekagyló
- Patatas Bravas – sült krumpli kockák csípős, paradicsomos szósszal
- Croquetas de Jamón – rántott sonkás falatok
A fenti tapas receptjei és egyéb, autentikus vagy spanyolos tapas receptek>>
Kapcsolatos cikkek