A Linguine allo scoglio az olaszok egyik kedvenc étele, különösen tengerparti vidékeken. Egy nagyon egyszerű tésztaételről van szó, amit párolt, friss tenger gyümölcsivel kevernek össze, amelyek között lehet fekete/kék kagyló, vénuszkagyló, garnélarák és tintahal. Azonban minden térségnek van saját specialitása, így létezik fehérboros, paradicsomos, zöldfűszeres, citromos verzió – de általában egyik sem túl szaftos. Ez a paradicsomos linguine kagylóval készül, amely egy klasszikus nápolyi verzió. Nagyon egyszerűen összedobható, a lényege a friss, érett paradicsom és két különböző kagylóféle (ezt lehet helyettesíteni tenger gyümölcsei mix-el). A nápolyiak általában vasárnapi ebédként szokták fogyasztani főétel előtt.
Hozzávalók
- 1 kg fekete kagyló és vénuszkagyló (vongole) keverék
- 40 dkg száraz linguine tészta
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 vagy 2 chili, kimagozva és apróra vágva
- 30 dkg érett, fürtös miniparadicsom, aprítva
- 1 kis csokor zöldpetrezselyem, apróra vágva
- 2 evőkanál olívaolaj
Elkészítés
- A kagylókat többszörösen leöblítjük hideg vízben. Azokat, amelyek nyitottak vagy sérültek, kidobjuk. A többit ledörzsöljük és a szakállkákat letépkedjük. Lásd kagylók tisztítása>>
- Egy nagy lábas forrásban lévő vízbe dobjuk a kagylókat. Amint kinyíltak, egy tálba kiszedjük őket. A főzővíz egy részét megtartjuk.
- Amikor kagylók kihűltek, eltávolítjuk a héjukat. Amik nem nyíltak ki, azokat eldobjuk. A megpucolt kagylókat egy tányérba tesszük.
- Egy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, hozzáadjuk a fokhagymát, chilit és a petrezselyem aprított szárát. Hozzáadjuk a paradicsomot, és kb 15-20 percig, fedő alatt, puhára dinszteljük.
- Hozzáadunk kb egy bögre főzővizet, sózzuk, borsozzuk majd, majd további 10-15 percig, sűrű mártássá redukáljuk. (Ha nem elég érett a paradicsom, adhatunk hozzá kevés cukrot).
- A sűrű mártásba keverjük a megtisztított kagylókat és a zöldpetrezselyem levelek nagy részét. 5 percig főzzük.
- Közben a linguine-t egy másik lábasban a csomagoláson található utasítást követve megfőzzük, lecsepegtetjük, és melegen tartjuk.
- Amikor a kagylós mártás elkészült, összekeverjük a tésztával. A maradék zöld petrezselyemmel megszórva azonnal tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
- Tészta ételek
- Olasz ételek
- Kagyló receptek