Az ázsiai konyha egyik alapétele a halleves tenger gyümölcseivel. Természetesen minden ázsiai országnak létezik saját variációja – a következő recept a Dél-Kelet ázsiai ízeket reprezentálja. Gyorsan és egyszerűen elkészíthető (még kezdők által is)- ráadásul kimondottan egészséges, és remekül felmelegítheti a szervezetünket téli estéken.
Hozzávalók
- 1 liter hal alapleves
- 1 ázsiai citromfű (citromcirok) – kettévágva (hosszában)
- Fél zöldcitrom hámozott héja
- 2.5cm gyömbér, szeletelve
- 45 dkg konyhakész tenger gyümölcsei (garnéla, fésűkagyló, tintahal stb)
- 6 újhagyma, szeletelve
- ¼tk chili paszta
- 2 ek aprított koriander levél
- Só, szeletelt chili
Elkészítés
- A hallevest felfőzzük a zöldcitromhéjjal, chili pasztával, citromfűvel és gyömbérrel.
- Amikor forr, takarék lángon 10-15 percig rotyogtatjuk.
- Átszűrjük a levest, felforraljuk megint és hozzáadjuk a zöldhagymát, majd 2-3 percig főzzük.
- Megkóstoljuk – ha szükséges, adunk hozzá még chilit, sót és borsot.
- Hozzáadjuk a tenger gyümölcseit és 1-2 percig főztük (fedő alatt).
- Tálalás előtt rászórjuk a koriander leveleket és a chili szeleteket.
Tippek
- Tálaljuk előételként egy ázsiai menüben.
- Kiváló party-étel – helyezzünk 1-1 tengeri herkentyűt teás csészékbe, öntsük le a forró levessel, majd díszítsük koriander levéllel és egy darab chili szelettel. Remek parti-bemelegítő!
- Az ázsiai leves tenger gyümölcsivel egy nagyon egészséges leves, a pikáns kínaias változata még egyszerűbb!
Kapcsolatos receptek
Zest.hu