Gyümölcsleves alatt legtöbben a nyári, hűsítő leveseket értik. Gyümölcsök hozzáadásával azonban rengeteg érdekes téli, tavaszi ételt (köztük leveseket is) készíthetünk.
A sikeres gyümölcsleves titka a megfelelő párosítás. Például a sárgarépa/sütőtök ideális társa a narancs. Az édesburgonya nem csupán zöldcitrommal dobható fel, de körtével és gyömbérrel is.
A cékla, zeller és vöröskáposzta almával vagy körtével fantasztikusan párosítható! A kókusz (tej, krém és friss formában) a legtöbb délkelet- ázsiai levesbe passzol. Az észak-afrikai, közép- keleti kiadós leveseket pedig aszalt gyümölcsökkel (datolya, sárgabarack, mazsola, sóban eltett citrom) szokás kiegészíteni.
Érdemes megemlíteni, hogy sok magvas zöldség botanikai szempontból gyümölcsnek számít, mert húsos termésük a növény virágjából fejlődik ki, és ténylegesen a gyümölcsét fogyasztjuk. Ilyen a paradicsom, paprika, uborka, sütőtök, avokadó, olajbogyó, cukorborsó, zöldbab, padlizsán, kukorica, okra, cukkini, bab és csicseriborsó. Tehát az ezekből készült levesek gyümölcslevesként is tekinthetők, annak ellenére, hogy zöldségként fogyaszjuk.
Íme sok finom gyümölcsleves recept, amelyek alapja vagy fontos részese olyan gyümölcs, amit általában gyümölcsként fogyasztunk.
- Batáta és körte leves
- Almás céklaleves
- Narancsos sütőtök krémleves
- Sárgadinnye leves
- Kókuszos spenótleves
- Sült sütőtök krémleves almával
- Almás sütőtök leves
- Almás vöröskáposzta krémleves
Kapcsolatos cikkek: