Szinte mindig nagyobb pulykát veszünk, mint amire szükségünk van, így a maradék sült pulyka napokig (hetekig!) áll a hűtőszekrényben, és végén vagy a kukában vagy a kutya hasában köt ki. Nem beszélve arról, hogy olyan csömört kaphatunk például a karácsonyi pulykától, hogy egy évig rá sem tudunk nézni. Azonban léteznek fantasztikus módszerek és receptek, amelyekkel a pulykasült maradékból nagyon finom és egyszerű ételeket tudunk varázsolni.
Először is fontos az, hogy a sült pulyka maradék minél előbb a hűtőszekrénybe kerüljön. Ne tároljuk a kamrában és ne hagyjuk a konyhában sokáig. Ha nem fér be, vágjuk le a húst és hasznosítsuk a csontokat alapleves készítéséhez (vagy dobjuk ki a csontozatot).
A húst vágjuk fel csíkokra vagy falat-nagyságú darabokra. Készítsünk egy tervezetet – attól függően, hogy mit akarunk készíteni a levágott húsból, és mikor kívánjuk ezeket elfogyasztani, osszuk el a húst megfelelő adagokra. A hús eláll a hűtőszekrényben 5-7 napig. Ha ezen az időn belül nem kívánjuk felhasználni, akkor érdemes lefagyasztani. Előre is lehet készíteni ételeket, amiket úgyszintén le lehet fagyasztani (ezek ideális gyors vacsorák, ebédek lehetnek később).
Sült pulykát általában speciális ünnepekre sütünk (pl karácsony), és őszintén szólva a maradék hús általában elég száraz és unalmas. A szárazságot megelőzhetjük azzal, hogy a a pulykát sok vajjal és szalonnával sütjük (lásd sült pulyka készítése). Íme néhány tipp a sült pulyka maradék felhasználásához.
- Szendvics – legegyszerűbb két szelet kenyér közé csomagolni, de ötletesebb az, ha egy pita kenyeret megtöltünk és leöntjük egy kis thai chili szósszal és salátával vagy tortilla tekercset készítünk belőle vörösáfonya szósszal (palacsintába is betekerhetjük). Szendvicskrémet is készíthetünk belőle – turmixoljuk össze majonézzel vagy egyéb tejfülös mártással. Szendvics tippek>>
- Saláta – akármelyik egészséges salátához hozzáadhatjuk, főleg a mell húsát. Ez remek diétázók számára. Továbbá hasznosíthatjuk kínai salátákhoz is vagy a következő klaszikus salátákhoz: waldorf saláta, cézár saláta, coleslaw saláta.
- Pizza – pizza feltétként is kiváló alapanyag a sült pulyka, nagyon finom mozzarella sajttal ás grillezett zöldségekkel kombinálva.
- Paradicsomos pulyka – készítsünk egy paradicsomos alapmártást (lásd paradicsomos húsgombócok) és öntsük le a pulyka szeleteket. Gyerekek kedvence! Tálaljuk főtt tésztával, de sütőben készült rakott zöldséges ételekhez is hasznosíthatjuk.
- Gyors leves – zöldség vagy húslevesben főzzünk fel 1-2 gyökeres zöldséget a pulyka hús darabokkal. 15 perc alatt elkészül.
- Curry – egyszerű és gyors thai vagy indiai curryt készíthetünk currypaszta, fokhagyma, vösöshagyma és egy-két zöldség (pl kaliforniai paprika, káposzta stb) kombinációjával.
- Omlett – reggelire vagy ebédre gyorsan készíthetünk nagyon finom omlettet – különösen érdekes a kínai omlett! Omlett tippek>>
- Gyors falatok – lefagyasztott sült pulykát vendégváró alkalmakra könnyen és gyorsan tudjuk hasznosítani pl mini szendvicsek, mini pizzák, leveles tésztás falatok, crostini szeletek készítéséhez.
- Chili con carne – talán az egyik legegyszerűbb egytálétel. Kiadós, pikáns és nagyon finom. Pulykahússal és elkészíthető – Chilis bab pulykával>>
A sült pulyka maradék gyorsan elfogy, ha kreatívan használjuk fel egyéb ételekhez! További receptek:
- Krumplipüré alatt sült pulyka ragu
- Zöldségpaplan alatt sült karácsonyi maradékok
- Maradék pulykasült curry