Nyáron különösen fontos a rendszeres folyadékfogyasztás, hiszen sokkal többet verejtékezünk, mint télen. Sajnos sokan fordulnak szomjasan cukros, szánsavas üdítőkhöz, amelyek valójában fokozzák a szomjúságot. Íme néhány tuti tipp és sok-sok recept nyári italok készítéséhez és fogyasztásához.
Tippek
- Víz – a legfontosabb a sok víz fogyasztás, ezáltal pótoljuk az elvesztett folyadékot a szervezetünkben. Azonban a szénsavas víz nem ideális, mert se a gyomrot, se a fogainkat nem kíméli, s mivel oldja a kalciumot, abszolút nem ajánlott kismamák, szoptatós anyukák, menstruáló nők és gyerekek számára. A vizet gyereknek izgalmasabbá tehetjük házilag készített szörp vagy friss gyümölcslé hozzáadásával. Felnőttek számára frissítő az, ha citromot vagy zöldcitromot csavarunk a jéghideg vízbe. Felbontott palackozott ásványvizet mindig tartsunk hűtőszekrényben (napon soha műanyag flakonban) és fogyasszuk el 24 órán belül! Lásd egészséges konyha>>
- Tea – a trópusokon forró teát isznak az emberek a nagy melegben. Egyrészt ezáltal többet verejtékeznek, amely lehűti a testet, másrészt feljebb megy a testhőmérsékletünk, így a külvilág kevésbé érződik melegnek. Továbbá ajánlott pici sót is tenni a teába, amely pótolja a verejtékezés által elveszített sót, így kevésbé szédelgünk a hőségben. Amerikában nagyon népszerű a jeges tea (ice tea) – ez is nagyon frissítő lehet, és könnyen elkészíthető, csupán lehűtött teát jégkockákra öntünk. Különösen egészséges és finom zöldteával, vörös teával készítve – de gyümölcs és gyógynövény teák is ideálisak lehetnek hidegen, néhány csepp citrommal felfrissítve.
- Frissen préselt levek – a nyári gyümölcsök, zöldségek különösen alkalmasak préselésre, ezek nem csupán frissítő hatást érnek el, de méregtelenítik a szervezetünket. Frissen préselt nyers zöldségeket, gyümölcsöket azonban csakis éhgyomorra igyunk, és lehetőleg öt percen belül a préselés után (éppen ezért nem alkalmas hűtőszekrényben való tárolásra sem).
- Smoothie – a gyerekek egyik kedvence, de felnőttek számára is üdítő hatású lehet a friss gyümölcspüré turmix, amit joghurttal, kefirrel is lehet kombinálni.
- Limonádé – a nyári szezon egyik alapitala, felhasználhatjuk üdítők és koktélok készítéshez is. Limonádé receptek>>
- Bodzás italok – a nyár másik alapitala bodzavirágból készül – ez lehet bodzaszörp, bodzabor, vagy bodzaszirup (az utóbbi kiváló koktélok készítéséhez)! Egyszerű bodzaszörp>>
Alkohol
- Az alkohollal nyáron különösen vigyázni kell, mert nagyon hamar hat. Így igyunk inkább olyan alkoholos italokat, amelyek gyengék, vagy alkalmasak hígításra. A grill partikon felszolgált koktélokkal különösen vigyázzunk, mert a sok gyümölcsös likőr nagyon megtévesztő, nem beszélve a kalóriákról! Íme néhány fantasztikus nyári koktél recept>>
- Pezsgő – talán a nyár legüdítőbb alkoholos itala, hiszen hideg, bugyborékos és kalóriaszegény. Azonban nagy különbség van palackban erjesztett és a szén-dioxiddal dúsított pezsgő között (lásd pezsgő tippek). A tartályban erjesztett pezsgők azonban ideálisak pezsgős koktélok készítéséhez. Ha vendégeket várunk, és vezetnek, ne feledkezzünk meg alkoholmentes koktélokról sem!
- Ha alkoholt iszunk, minden pohár után igyunk meg egy pohár vizet is, így kevésbé leszünk spiccesek, és a másnaposságot is elkerülhetjük!
A nyári italok legfontosabb kritériuma az, hogy frissek és frissítők legyenek – akár melegen, akár hidegen készítve!
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu