A kakaós és fahéjas csiga elkészíthető leveles tésztából is. Szerencsére készre nyújtott leveles tészta könnyen beszerezhető, fagyasztva és frissen is, így a következő receptet gyorsan el lehet házilag készíteni. Valójában olyan egyszerű, hogy a sütésben járatlanok számára sem lesz kihívás..
Hozzávalók
- 5 dkg vaj vagy margarin
- 5 dkg világos nádcukor
- 2 tk őrölt fahéj
- 5 dkg mazsola (opcionális)
- 1 tojás, felverve (esetleg 2 ek tejjel elkeverve)
- 1 csomag készre nyújtott leveles tészta (glutén-mentes is jó)
- Extra cukor
Elkészítés
- A vajat, cukrot és fahéjat habosra keverjük.
- Lisztezett deszkán a tésztát kisimítjuk, majd a vajas masszával egyenletesen bekenjük, esetleg mazsolával megszórjuk.
- A két hosszú szélénél kezdve feltekerjük (mint a piskótatekercset), folpackba csomagolva 20 percre a hűtőszekrénybe tesszük.
- Közben a sütőt 200 fokra előmelegítjük.
- Amikor a rúd kemény, egy éles, recés késsel másfél centis szeletekre felvágjuk, majd ezeket sütőpapírral kibélelt tepsibe vagy sütőlapra helyezzük, úgy, hogy legyen elég hely közöttük.
- Tojással megkenjük, kevés cukorral megszórjuk. A forró sütőben 15-20 percig szép barnára sütjük.
- Rácson hűlni hagyjuk.
Tippek
- Tálaljuk langyosan vagy kihűlve tea, kávé mellé. Remekül passzol egy délutáni teázáshoz.
- Ideális parti sütemény, továbbá remek piknik falat lehet. Gyerekzsúrokra is ajánljuk.
- Kakaós csiga: fahéj helyett kakaóporral keverjük el a cukrot és vajat!
- Mazsola helyett alkalmazhatunk egyéb aszalt gyümölcsöt is – pl. sárgabarack, vörös áfonya, aszalt szilva, meggy. Kemény aszalt gyümölcsöt érdemes 10 percen át forró vízben előáztatni.
- Kétféle leveles tésztát lehet kapni – vajasat és tejmenteset. A vajas magasabbra növekszik, a másik kalóriatartalma azonban kevesebb, és persze tejre érzékenyek is fogyaszthatják.
- A fahéjas csiga receptje egy újabb példa arra, hogy milyen fantasztikus és egyszerű ételeket lehet készíteni konyhakész leveles tésztából. Fahéjas csiga muffinformában>>
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu