A füge és kéksajt klasszikus kombinációját rengeteg módon felhasználhatjuk vagy kiegészíthetjük. A következő füge és kéksajt lepény dióval és kakukkfűvel kiegészítve, leveles tésztán sülve alkot egy szuper egyszerű vendégváró vagy ünnepi ételt..
Hozzávalók
- 1 csomag készre nyújtott leveles tészta (kb 25 dkg)
- kb 10 db füge
- 2 ek tej
- 15 dkg kéksajt
- 3 dkg dióbél
- Őrölt bors
- Fél tk kakukkfű levél
Elkészítés
- A sütőt 190 fokra előmelegítjük.
- A kéksajtot a tejjel krémesre keverjük.
- A diót felaprítjuk, a kéksajthoz adjuk. Beleszórjuk a kakukkfű leveleit, kenhető pasztává keverjük. Ha szükséges, adjunk még hozzá kevés tejet!
- A fügéket vékony szeletekre felvágjuk.
- A leveles tésztát kicsomagoljuk, majd egy 10-12 cm átmérőjű tányér segítségével 4-6 db köralakot a tésztából kivágunk. Ezek széleit kissé visszahajtjuk, hogy pereme legyen, majd középről indulva megkenjük a lepények felületét a sajtos-diós keverékkel (a peremet viszont nem!). Megborsozzuk.
- Leborítjuk a füge szeletekkel, esetleg érdekes mintát alkotva.
- Kb 15-20 percig szép barnára sütjük.
- Melegen vagy langyosan tálaljuk.
Tippek
- A nagyobb lepény remek előétel lehet egy ünnepi vagy vendégváró menüben – a kisebb verzió pedig ideális parti falat lehet pl pezsgős koktél vagy aperitif mellé.
- A kéksajt lehet sós vagy édes verzió is.
- A füge és kéksajt lepény egy tuti recept karácsonyi partira vagy Valentin napra, vagy egyéb őszi-téli baráti, családi összejövetelekre, ünnepi alkalmakra.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu