A következő lekváros bukta leveles tésztából készül, így nagyon gyorsan és egyszerűen elkészíthető. Ideális parti sütemény vagy falat, de remek kávé-tea kísérő is lehet.
Hozzávalók
- 1 csomag készre nyújtott leveles tészta
- Jó minőségű házi lekvár vagy jam
- 1 felvert tojás
- Porcukor (opcionális)
Elkészítés
- A sütőt 200 fokra előmelegítjük.
- A tésztát kisimítjuk majd egyenlő nagyságú négyzet alakra vágjuk.
- Minden négyzet közepébe lekvárt teszünk, ezt elkenjük úgy, hogy a tészta szélét ne érje.
- Felcsavarjuk,majd olajazott vagy sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük őket. A tojással megkenjük a tetejüket.
- 10-15 percig szép barnára sütjük, majd rácson hűlni hagyjuk.
- Esetleg porcukorral meghintjük.
Tippek
- Bukta helyett kifli vagy levél formát is készíthetünk. Levél forma esetében tojással kenjük meg a négyzet széleit, így egymásra ragadnak és a lekvár nem folyik ki sütés közben.
- A lekvárhoz adhatunk aszalt gyümölcsöt vagy 1-2 kanálnyi gyümölcslikőrt, rumot.
- A leveles tészta lehet élesztős vagy élesztőmentes – az utóbbi kevésbé puffad fel, így jobb a bukta formához. A mini bukták, levelek ideális party falatok lehetnek, míg a nagyobb verzió (kb 8-10 cm) remek gyors sütemény lehet egy tea-partyra. Ekészíthető vegán és/vagy glutén-mentes tésztából is.
- A gyors lekváros bukta nagyon egyszerű, idősebb gyerekek, tinik és kezdők is bevállalhatják.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu