Ez a sütőtök mini pizza mindig nagy sikert arat egy Halloween bulin! Speciális sütőtök kekszformákkal kinyomva jól mutatnak a büfé asztalon. A sütőtök feltét minden-mentes, és glutén-mentes tésztát is lehet alkalmazni, így mindenki tudja fogyasztani. A tököt előre meg lehet sütni, vagy maradékot is lehet alkalmazni. Felnőttek számára pedig ki lehet egészíteni pikáns chipotle vagy harissa pasztával.
Hozzávalók
- 1 kis sütőtök
- 1 evőkanál olívaolaj
- 2 ág kakukkfű leveli
- 1 gerezd fokhagyma, préselve
- 1 evőkanál ketchup vagy harissa paszta
- 1 csomag készre nyújtott pizza tészta vagy leveles tészta (lehet gluténmentes is)
Elkészítés
- A sütőt 190 C fokra előmelegítjük.
- A sütőtököt vékony gerezdekre szeleteljük, miközben eltávolítjuk a magokat.
- Egy tepsibe tesszük a szeleteket, bedörzsöljük olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, majd megszórjuk a kakukkfű levelekkel. Kb. 25-30 percig puhára és kissé barnára sütjük.
- Hűlni hagyjuk, majd a sütőtök húsát egy tálba kikaparjuk. Hozzáadjuk a préselt fokhagymát és a ketchupot vagy harissa pasztát, majd villával összetörjük (a barna darabokat hagyjuk a pépben).
- A tésztát egy tiszta munkafelületen kicsomagoljuk, majd sütőtök formákat szaggatunk vagy vágunk sablonok-keksz formák segítségével. Késsel vághatunk szemeket, szájakat is.
- Szilikon ecset segítségével megkenjük a kinyomott formákat ketchuppal, különösen a széleket, majd sütőtök péppel óvatosan lefedjük őket (a kivágott részek kivételével).
- Sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük a pizzákat, majd 10-15 percig aranysárgára sütjük őket.
- Langyosan tálaljuk leves mellé vagy parti falatként.
Tipp
Ez a recept ideális a kifaragott sütőtök húsának felhasználására. A kivájt húst tegyük egy tepsibe, keverjük el az olívaolajjal és kakukkfűvel majd süssük kb 15 percig. Hagyjuk kihűlni, és kövessük a receptet!
Kapcsolatos receptek