Aki megkóstolta a wasabi borsót egy japán gyorsétteremben, bizonyára rabjává vált. A szotyolához hasonlóan, nehezen lehet abbahagyni a ropogtatását, továbbá a wasabi zöldborsó is egy egészséges rágcsálnivaló. A probléma csupán az, hogy a készen vásárolt termék meglehetősen drága – de szerencsére házilag is elkészíthető.
Száraz zöldborsóból
Száraz, azaz előszárított zöldborsót nem könnyű beszerezni, próbálkozzunk a piacon vagy ázsiai delikben. A következő recept eredménye nagyon hasonlít az igazi wasai zöldborsóhoz – kissé pikáns, nem túl csípős (bár a wasabi port lehet növelni vagy dijoni mustár helyett alkalmazzunk angol mustárt!).
Hozzávalók
- 2 csésze száraz zöldborsó
- 2 ek olaj
- 2 ek tahini
- 2 ek japán rizsecet
- 2 tk dijoni mustár
- 4 tk wasabi por
Elkészítés
- A borsókat előző éjjel beáztatjuk.
- A sütőt 100 fokra előmelegítjük.
- Az olajban a borsókat megforgatjuk, majd egy sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük, egyenletesesen eligazgatjuk. Kb 5 órán át sütjük. Akkor jó, amikor a borsó száraz és ropogós.
- A wasabi port, tahinit, ecetet és mustárt elkeverjük. A forró borsókat megforgatjuk ebben a pasztában. Hűlni hagyjuk.
Friss zöldborsóból
Ez a verzió egyszerűbb, de az eredmény nem lesz olyan ropogós, mint a fenti verzió. Viszont meglehetősen csípős, de természetesen a wasabi port lehet redukálni.
Hozzávalók
- 1.5 kg zöldborsó
- 4 ek rizsecet
- 8 tk wasabi por
- 2 tk dijoni mustár
- olaj spray
Elkészítés
- A borsószemeket megmossuk, lecsepegtetjük.
- A sütőt 105 fokra előmelegítjük.
- Két tepsit az olajjal lespriccelünk, majd a borsókat egyenletesen beleszórjuk. Kb 3 órán keresztül a borsókat a sütőben kiszárítjuk, miközben a tepsiket félóránként megrázzuk.
- Egy nagy keverőtálban a mustárt elkeverjük a wasabi porral és az ecettel. A borsókat megforgatjuk a pasztában, majd 30 percre visszatesszük a sütőbe.
Tippek
- A második verzióban mirelit borsó is alkalmazható, ebben az esetben forró vízzel öntsük le, majd csepegtessük le a szemeket. Folytassuk az elkészítést a 2. ponttól.
- A második recept eredménye nem olyan ropogós mint az első verzió. Érdemes fogyasztás előtt 3 napig egy légmentes üvegben tárolni, és ha a borsószemek megpuhultak, akkor fogyasztás előtt 10 percig süssük át őket 120 fokon.
- A wasabi borsó egészséges, low-carb, ha eredeti dijoni mustárt alkalmazunk, akkor még méregtelenítés alatt is fogyasztható. Remekül passzol egy egészséges étrendbe.
- A wasabi zöldborsó ideális snack italozás mellé ( különösen jól kísér pezsgős koktélokat), és természetesen remekül passzol a egy japán menübe, különösen parti falatok közé.
Kapcsolatos cikkek
- Rágcsálnivalók
- Japán receptek
- Zöldborsó receptek