A csoki darabokat nagyon egyszerű elkészíteni. Nem igényel sütést, sok időt vagy sok pénzt, így remek ötlet otthoni ínyencségnek, de névnapi, születésnapi és karácsonyi ajándékként is ideális ínyencség lehet, amit bárki el tud készíteni.
Elkészítés
- Vegyünk néhány tábla főzőcsokoládét – ét, tej és fehér csokoládét. Nézzük meg a csokoládé kakaó-tartalmát, lehetőleg minium 70% legyen (ugyanis minél magasabb a csokoládé kakaó tartalma, annál jobb minőségű, és egészségesebb lesz a végeredmény).
- Törjük darabokra a csokit, és tegyük bele egy fém vagy üveg tálba. Ezt a tálat helyezzük egy lábas víz felé, úgy hogy a tál alja ne éruntkezzen a vízzel. Lassan forraljuk fel a vizet és hagyjuk lassan rotyogni, amíg a gőz felett a csokoládé teljesen elolvad.
- Ismételjük meg a másik tábla csokoládéval egy másik üveg tálban.
- Öntsük össze a különböző csokoládékat, de ne keverjük el rendesen, hanem maradjon márvány-mintás. Keverjünk bele dió és mogyoró darabokat, mazsolát vagy egyéb aszalt gyümölcsöket (pl áfonya nagyon finom), vagy kókuszreszeléket, narancs héjat, kandírozott gyümölcsöket stb.
- Öntsük át egy sütőpapírral bélelt lapos tepsibe, majd egy kanállal vagy késsel kenjük el simára a tetejét. Tegyük a hűtőszekrénybe egy éjszakára – reggelre megkeményedik.
- Vegyük ki a hűtőszekrényből – és törjük fel szabálytalan darabokra. Tároljuk egy szép üvegtálban vagy dobozban, de hűvös helyen! Vagy készítsünk ajándékcsomagokat – néhány darabot csomagoljunk be cellofánba, majd díszes csomagolópapírba vagy egy selyem, csipke tasakba. Kössük át egy szép szalaggal!
Tippek
- Természetesen csupán egyféle csokoládéból is lehet csoki darabokat készíteni.
- Aprított mandula, mogyoró, pisztácia vagy dió nagyon finom belekeverve!
- Kombináljunk fehér csokit pisztáciával, szárított áfonyával és kókuszreszelékkel! Isteni!
- A mazsolát vagy aszalt gyümölcsöt előzetesen áztassuk be konyakba, brandy-be! Vagy alkalmazzunk rumos, brandys cseresznyét (alaposan lecspegtetve).
- Adjunk a csokoládéhoz egy kis sűrített tejet vagy zsíros tejszínt. Ettől nem lesz a csoki túl kemény, így keksz-motívumokkal alkalmakra megfelelő formákat lehet szaggatni. Bár ezt úgy is el lehet érni, hogy korábban kivesszük a csokoládés tepsit a hűtőszekrényből (amikor még nem teljesen szilárd a massza), és akkor nyomunk formákat belőle.
- Diók, mogyorók helyett tehetünk bele puffasztott rizst vagy habcsók tördelékeket is!
Kapcsolatos receptek
- Egészséges édességek
- Csokis receptek
Zest.hu