Bulikon, partikon általában érdemes valami sós aprósüteményt kínálni, főleg alkohol mellé. Adalékokkal teli, bolti termékek helyett azonban gyorsan és könnyen készíthetünk házilag rágcsálnivalókat. Az alábbi sajtos kekszek receptje könnyen megvalósítható – az eredmény tuti finom, és mivel teljes kiőrlésű lisztet használunk, aránylag egészséges kekszekkel fogadhatjuk vendégeinket. Különleges alkalmakra szaggathatunk speciális, egyedi vagy ünnepi motívumokat.
Hozzávalók
- 12,5 dkg teljeskiörlésű liszt
- 7,5 dkg reszelt sajt (pl. Ementáli)
- 5 dkg puha vaj vagy margarin
- Fél dl tejszín
- Dekoráció:
1 tojássárgája
2 tk víz
2 ek mák, köménymag vagy szezámmag
Elkészítés
- Elektromos mixer-el keverjük el a lisztet, vajat, tejszínt és sajtot. Amikor egy sima tésztát kapunk, formáljunk egy 5 cm átmérőjű hengert, majd hűvös helyen, letakarva, pihentessük egy órát.
- A hengert vágjuk fel kb fél centi vastag korongokra, vagy nyújtsuk ki fél centi vastagra és nyomjunk ki motivumokat, formákat.
- Helyezzük a kekszeket egy sütőpapírral bélelt tepsibe.
- A tojássárgáját keverjük el a vízzel, és egy szilikon ecset segítségével kenjük a keszek tetejére. Szórjunk köménymagot, mákot, paprikát vagy szezámmagot a kekszekre.
- 180 fokra előre melegített sütőben süssük 15-18 percig, majd egy rácson hagyjuk a kekszeket kihűlni.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu