Vendégváró italozás, teázás mellé általában szükséges valami aprósüteményt tálalni. Sokszor azonban se kedvünk, se időnk sütemények gyártására – ilyen esetekben célszerű sütésmentes édességeket készíteni. A karamellás szelet receptünk megvalósítása nagyon egyszerű, de 3 órás pihentetést igényel, így érdemes előre elkészíteni.
Hozzávalók
- 45 dkg cukor
- 125 ml víz
- 7 dkg dió vagy mogyoró (lásd tippek)
- 7 dkg szárított gyümölcs (lásd tippek)
- 40 dkg étcsokoládé darabokra törve
Elkészítés
- A cukrot és vizet kevergetés nélkül alacsony hőmérsékleten kb 15 percig főzzük. Amikor a cukor teljesen elolvadt, magas hőmérsékleteden aranysárga sziruppá főzzük (ez kb 10 perc).
- A diókat és szárított gyümölcsöket egy mély 38 x 24cm-es tepsiben egyenletesen elosztjuk, majd ráöntjük a karamellás szirupot. 1 órán át hűvös helyen pihentetjük.
- A csokit egy hőálló üvegtálban forró víz gőze felett megolvasztjuk. Az olvasztott csokival leöntjük a megszilárdult karamellás édességet, egyenletesen eloszlatjuk.
- 2 órán át hűvös helyen pihentetjük, majd darabokra törjük.
Tippek
- Akármilyen diót, mogyorót és szárított gyümölcsöt alkalmazhatunk. Remek kombinációk: vörös áfonya- pisztácia, mandula – barack, dió – mazsola, mogyoró – meggy.
- Még finomabb, ha a szárított gyümölcsöket felhasználás előtt rumba vagy brandy-be 1-2 napra beáztatjuk. Alaposan nyomjuk ki az alkoholt belőlük.
- Remek parti vagy vendégváró édesség, különösen passzol pezsgős koktélok mellé.
- Ideális teázás-kávézás mellé is, főleg egy ünnepi menü záró édességeként.
- Ideális ajándék lehet – főleg karácsonykor!
- A fenti adag egy 8 fős társaságnak bőven elég.
- A karamellás szeleteket tároljuk hűvös helyen, légmentes dobozban – így akár hetekig is eláll.
- Egyéb sütésmentes édességek>>
Zest.hu