A következő fokhagymás-petrezselymes tintahal egy olasz alapétel, ami friss gremolata pasztával készül, így seperc alatt összedobható. Ideális italozás kisérőjeként vagy fantasztikus antipasti lehet egy ünnepi menüben. Ízlés szerint adhatunk az öntethez egy chilit is (kimagozva) és/vagy néhány kapribogyót.
Hozzávalók
- 6 nyers tintahal, tisztítva
- 1 marék petrezselyemlevél
- 1 citrom
- 1 gerezd fokhagyma
- Olívaolaj
Elkészítés
- Először elkészítjük a gremolatát: a petrezselymet felaprítjuk; a citrom héját lereszeljük, majd a levét kifacsarjuk; a fokhagymát felaprítjuk. Mindezeket egy mozsárba tesszük, és a mozsártörővel pépesre zúzzuk, fokozatosan adva hozzá az olívaolajat. Sózzuk, borsozzuk. A pasztának durvának és kissé olajosnak kell lennie. Félretesszük.
- A tintahalakat az egyik oldalon hosszában felvágjuk. Eltávolítjuk a csápokat egy kis tálba.
- A tintahalakat kiterítjük egy vágódeszkán, majd enyhén bemetsszük őket átlósan. Sózzuk, borsozzuk, majd olívaolajjal bedörzsöljük. Citromlét csepegtetünk a tetejükre.
- A grillsütőt vagy grill serpenyőt felmelegítjük.
- A tintahalat mindkét oldalon 2-3 percig sütjük, majd egy tálaló edénybe kiszedjük. Azonnal ráöntjük a gremolata paszta nagy részét, és összekeverjük.
- A maradék pasztával bepácoljuk a csápokat, amiket egy serpenyőben gyorsan kisütünk.
- Melegen vagy szobahőmérsékleten tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
- Valentin napi receptek
- Tintahal receptek
- Parti falatok
- Olasz receptek
Zest.hu