A parázson sült gesztenye a karácsonyi ünnepek egyik szimbóluma, míg a gesztenyepüré az egyik legkedveltebb édességünk a téli szezonban. A gesztenye azonban sok más módon is felhasználható – nagyon sok hétköznapi ételt ünnepiessé vagy egészségesebbé varázsolhat. Íme néhány egyszerű és finom gesztenyés recept.
Gesztenye-növény
A gesztenye (Castanea) a bükkfafélék (Fagaceae) családjába tartozó, 12 nemzetséggel rendelkező fa, amelynek gyümölcsét fogyasztjuk. Bár Észak-Amerikában is él négy faj, Kelet-Ázsiában és Európában a legelterjedtebb. Európában a szelídgesztenye (castenea sativa) a honos. A termés egy bükkfafélékre jellemző makk, amely egy szúrós kupacsban fejlődik ki (fajtától függően 1-3 szem), amit egy belső vékony héj borít.
Gesztenye eredete
A szelídgesztenye Kelet-Ázsiában és Dél-Európában őshonos, már i.e. 4. században is írtak róla a görögök. Magyarországon a legrégibb gyümölcsfaja, 6-700 éves példányok is előfordulnak. A legjobb minőségű gesztenye az olasz maróni (olaszul marrone, franciául marron), amelyek olyan nemesített fajtákon terem, amelyek kupacsaiban egyetlen nagy makk fejlődik. Az apróbb terméseket állatok takarmányozására is használják, továbbá lisztet őrölnek belőle. A szelídgesztenye hasznos ipari fa, továbbá dísznövényként is ültetik. Maghéját és leveleit samponok és mosószerek készítéshez használják.
Vadgesztenye
A vadgesztenye nincs közeli rokonságban a gesztenyével, csupán a nevükben hasonlók, még kinézetre is mások. A kissé szív-alakú szelídgesztenye egyik oldala lapos, míg a másik oldala domború. Héja puhább, kevésbé fényes, és a vastagabb végén található egy jellegzetes világosbarna folt. A vadgesztenye kupacsai nem szúrósak, a termés általában kerek és fényes, amelynek felületén egy nagy, fehér pecsét található. A vadgesztenye termése mérgező!
Gesztenye élettani hatásai
- A gesztenye egy tápláló és egészséges csemege ugyanis gazdag E-, C-, B1-, B2- és B6 vitaminokban.
- Zsiradékot alig tartalmaz, koleszterint pedig egyáltalán nem. Jelentős az ún. élelmirost tartalma, amely csökkenti az éhségérzetet, elősegíti a bélműködést.
- Magas szénhidráttartalmának köszönhetően nagyon jól helyettesíti a gabonaféléket- lisztje ideális péksütemények készítéséhez, amely glutén-mentes étrendben is fogyasztható. A lassan felszívódó szénhidrátnak köszönhetően lassan emeli a vércukorszintet, így cukorbetegek számára kimondottan ajánlott a fogyasztása.
- A népi gyógyászatban hasmenés, aranyér, hurutos és légzőszervi megbetegedések ellen, valamint görcsoldásra és bőrbetegségek kezelésére alkalmazták.
- Az eszcin tartlama kiváló narancsbőr ellen. A szelídgesztenye természetes fényvédő is – a kéregből nyert eszkulin a fényvédő krémek gyakori alkotórésze.
- A főtt gesztenye kalória értéke 131Kcal/100g.
Gesztenye vásárlása
- Gesztenyét vásárolhatunk szezonban frissen és konyhakészen (főzve vagy parázson sütve). Egész évebn kapható fagyasztva, vákuum csomagolásban és konzervben. Konyhakész pürézett verzió is létezik, natúr vagy cukrozott, illetve aromásított formában.
- Mint mindig, a friss termék minősége különösen fontos. Ez nem jelenti feltétlenül azt, hogy a drága olasz/francia példány jobb, mint a magyar – sőt, az importált termékek kevésbé frissek, mint a hazaiak. Vásárláskor válasszunk fényes, sötétbarna (ne fakó) színű; sima és kemény felületű; méretéhez képest nehéz; és hasonló nagyságú szemeket.
- Sült gesztenyét utcai árusoktól is vásárolhatunk ősz végén és télen ami ideális alapanyag lehet fantasztikus receptekhez!
Gesztenye tárolása
- Frissen csak rövid ideig tárolható a gesztenye. Felhasználás előtt tároljuk hűtőszekrényben (a zöldséges dobozban) vagy egy hűvös kamrában, de akár le is fagyaszthatjuk!
- Ha nem tudjuk egy-két napon belül felhasználni, akkor tároljuk vízben, így fermentálódik és több hónapig is eltartható, de már csak pürének jó.
Gesztenye felhasználása
- A gesztenye termését leginkább a cukrászipar használja. Világhírű a francia mont blanc (gesztenyepüré tejszínhabbal), az angolszász Chestnut roulade (gesztenyés tekercs), az olasz castagnaccio (toszkán gesztenyés torta), a japán gesztenyés piskóta és a kínai gesztenyés krémtorta.
- Magyarországon a két legelterjedtebb elkészítési módja a sült gesztenye illetve a gesztenyepüré, bár dél és nyugati vidékeken lekvár, méz, bor, szörp és pálinka is készük gesztenyéből.
- Az olasz és francia gasztronómiákban értékes alapanyag a gesztenye, amit nagyon sok főételhez is alkalmaznak, különösen advent alatt, ugyanis nagyon jól passzol vadak, szárnyasok mellé, továbbá sok ünnepi köret, saláta, falat, töltelék egyik jelentős eleme. Az olaszok tésztás ételek mártásként vagy kiegészítő elemeként is hasznosítják, továbbá fantasztikus krémleveseket készítenek belőle.
- A gesztenyéből készült liszt felhasználható gluténmentes édességek (péksütemények, kekszek, torták, desszertek stb) készítéséhez. Továbbá a vegán és egészségtudatos étrendek követők előszeretettel alkalmazzák hamburgerek, gombócok, töltött zöldségek és édességek készítéséhez.
GESZTENYE RECEPTEK
Az alábbi gesztenye recept listánkat folyamatosan bővítjük.
Gesztenyés levesek
Falatok, előételek
- Sült gesztenye
- Gesztenyés rizottó
- Gesztenyés-gombás rizottó
- Gesztenye és gomba burger
- Gesztenyés lepény
- Narancsos fésűkagyló
Gesztenyás saláták, köretek
- Gesztenyés kelbimbó
- Szalonnás kelbimbópüré gesztenyével
- Gesztenyés-narancsos töltött sütőtök
- Gesztenyés-áfonyás zsemlegombóc
- Sült pulyka töltelék
- Gesztenyés vöröskáposzta
- Mandarinos sült cékla gesztenyével
- Gesztenyés sült sárgarépa
- Juharszirupos sárgarépa és paszternák gesztenyével
- Kelbimbó kolbásszal és gesztenyével
Gesztenyés főételek
- Fürj aszalt szilvával és gesztenyével
- Fácánsült gesztenyével
- Gesztenyés tészta
- Balzsamecetben sült vörös káposzta gesztenyével
- Gesztenyés-kéksajtos töltött gomba
- Gesztenyével és fügével töltött csirkemell
Gesztenyés sütik, édességek
- Gesztenyepüré
- Gesztenyés palacsinta
- Gesztenyés mogyorós csokitorta
- Gesztenyés brownie
- Gesztenyés-sütőtökös muffin
- Gesztenyepürés muffin
- Csokis-gesztenyés muffin
- Gesztenyés táskák
- Karácsonyi aszalt gyümölcs lekvár
- Karácsonyi gesztenyés pogácsa
- Zöld teás kuglóf gesztenyével
- Gluténmentes gesztenyés palacsinta
- Lisztmentes gesztenyés csokitorta
- Vegán gesztenyés csillagok
- Vegán banánkenyér gesztenyével
- Gesztenyés zabpehely szelet
- Gesztenyés csokis mini kuglóf
- Gluténmentes gesztenyés brownie