Az olaszok egyik kedvenc előétele a rizottó. Minden tartománynak létezik saját főzési módja – a gesztenyés rizottó elkészítése egy újabb módszert alkalmaz, ugyanis tejjel készül. Az eredmény fantasztikusan finom, remekül passzol egy ünnepi vagy vendégváró menübe..
Hozzávalók
- 20 dkg főtt gesztenye
- 1 kis darab vaj (kb 2 dkg)
- 5 dkg pancetta
- 1 tk aprított rozmaring
- 4 ek rizottó rizs
- 3 dl csirkeleves
- 1 dl tej
- 20 dkg – azaz fél konzerv borlotti (barna) bab
- 3 dkg reszelt parmesan
Elkészítés
- Egy nehéz aljzatú lábasban a vajat megolvasztjuk.
- A pancetta-t nagyon vékony csíkokra szeleteljük, majd a vajban a rozmaringgal kb 10 percig átsütjük.
- A megpucolt gesztenyéket durva darabokra vágjuk, és a pancettahoz adjuk. 1-2 percig kevergetjük, hozzáadjuk a rizst, majd 1 perc kevergetés után elkezdjük felönteni 1-1 merőkanálnyi levessel (amikor a leves felszívódik, mehet a következő merőkanálnyi adag rá). Közben kevergetjük.
- Amikor elfogy a leves, hozzáöntjük a tejet és kb 15 percig főzzük tovább – közben néha megkeverjük.
- Megkóstoljuk. Akkor jó, ha a rizs kissé harapós (al dente), a gesztenye puha. Belekeverjük a babot. Tálalás előtt reszelt parmesannal megszórjuk.
Tippek
- Pancetta helyett egyéb, hasonló szalonnával is elkészíthetjük.
- Ha friss gesztenyét alkalmazunk – egy késsel vágjunk csíkokat a héjon, forró vízben 10-12 percig főzzük meg, majd melegen pucoljuk meg a külső és belső héjától is.
- A leves legyen forró.
- A gesztenyés rizottó elég kiadós, így csakis olyan vendégváró menü előételeként tálaljuk, amit nem követ sok-sok fogás!
- Bár az olaszok nem szoktak rizottót enni főételként, nyugodtan fogyaszthatjuk magában is ebédre vagy vacsorára (mint írtuk, nagyon kiadós!).
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu