A méregtelenítés az egészséges életmód egyik alapköve, évezredek óta szinte minden kultúra részese. Csupán az elmúlt néhány évtizedben eszünk-iszunk mértéktelenül és egészségtelenül, hiszen korábban nem volt ennyi étel kínálat, nem léteztek félkész, kész ételek (tele zsírral, cukorral, sóval és E-számokkal)..
Ezt nem segíti az sem, hogy sokkal kevesebbet mozgunk, mint elődeink. Nem csoda, hogy a szervezetünk nem képes alkalmazkodni a modern téletmódhoz, így felborul a homeosztázis, lehetőséget biztosítva az egyre több betegség kialakulásához. A méregtelenítő ételek azonban segítik a máj tisztító funkcióját, a lerakódott zsiradékok és a felhalmozódott salakanyagok felbomlását.
Éppen ezért érdemes rendszeresen méregteleníteni. Ez lehet hetente egynapos vagy havonta három napos méregtelenítés, amit kombinálhatunk évente egyszer-kétszer egy hosszabb egyhetes vagy egyhónapos programmal.
Mielőtt méregtelenítünk, érdemes a kamránkat átrendezni – dobjuk ki az egészségtelen, tartósítószerekkel teli ételeket, finomított liszteket és cukrokat, szintetikus ételízesítőket, nem hidegen sajtolt olajakat stb. Figyelem: attól, hogy valami bio, még nem feltétlenül egészséges – a bio cukor vagy bio fehér liszt ugyanúgy káros, a bio félkész ételek ugyanúgy tele vannak cukorral vagy sóval, mint a nem-bio termékek! Továbbá jóból is megárt a sok – pl túl sok gyümölcs kandidát is okozhat. A legfontosabb, hogy változatosan étkezzünk, mindenből moderált mennyiséget együnk és igyunk!
Méregtelenítés alatt a következő ételeket nem szabad fogyasztanunk:
-
Búza liszt, cukor, hús, tehén tejtermékek ( tej,vaj,sajt, tejszín) állati zsír, alkohol, koffein, élesztő, félkész, kész termékek (pl bolti vegetáriánus ételek, mustár, ketchup stb), tartósítószerek, bolti gyümölcs és zöldséglevek.
Vásároljunk be az alábbi alapanyagokból – ezek nem csupán a méregtelenítő napokon lesznek szükségesek, mivel az egészséges étrend kellékei, így hasznosak lesznek a megreformált konyhánkban! Tavasszal a legideálisabb méregteleníteni, hiszen a szezonális zöldségek, gyümölcsök változatosabbak, deminden évszakban ajánlott néhány napos kúrát tartani.
Fontos alapanyagok
-
Hidegen sajtolt növényi olajak
-
Kókuszolaj (hidegen sajtolt)
-
Fokhagyma
-
Szárított tengeri hínár
Barnarizs
A barnarizs külön kategóriát érdemel, ugyanis az egyik legfontosabb méregtelenítő étel, amelynek alacsony a glikémiás indexe is. A barnarizs felszívóképessége olyan hatásos, hogy a „belek szivacsa” a nem hivatalos neve! Ugyanis miközben keresztül megy a beleken, felszívja a lerakódott salakanyagokat, amelyek a széklettel távoznak a szervezetből, tiszta beleket hagyva maguk után. A rizs lehet bio is meg nem is – az fontosabb, hogy barna legyen, és rövidszemű (ezt nehezebb kapni a boltokban, mint a hosszúszeműt). Ha nincs, vadrizs vagy vörös rizs is megteszi, de a fehér rizs nem alkalmas méregtelenítésre. Több információ a rizsfajtákról>>
Gyümölcsök
Szinte minden gyümölcs alkalmas méregtelenítésre. Csupán a banánnal és a sárgadinnyével kell vigyázni – ezeket csakis önmagukban fogyasszuk, minimum 2 órával főétkezés előtt. Az aszalt gyümölcsökkel is legyünk óvatosak – maximum egy marék naponta! Méregtelenítő napokon együnk meg 5 különböző nyers, friss és szezonális gyümölcsöt – íme néhány választék:
-
Alma, barack, áfonya, szőlő, körte, ananász, cseresznye, meggy, kiwi, grapefruit, mangó, szilva, mazsola, aszalt gyümölcsök, ribizli, eper, szeder, málna és egyéb erdei bogyósok
Zöldségek
Minden zöldség alkalmas méregtelenítésre – ez lehet friss vagy fagyaszott, lehetőleg legyen bio és szezonális. Együnk meg naponta minimum 5 (de inkább 7-9) különböző zöldséget, lehetőleg nyersen vagy párolva (Figyelem: a babféléket nem szabad nyersen enni!). Íme néhány ideális zöldség:
-
Articsóka, avokádó, hüvelyesek (babok, borsók), lencsefélék, cékla, hagyma (vörös, új, lila, póré), uborka, paprika (zöld, sárga, piros), karalábé, karfiol, sárgarépa, batáta (édesburgonya), kukorica, káposztafélék (vörös, kel, fejes), sütőtök, padlizsán, tök, cukkini, retek, saláta, zellergumó, zellerszár, padlizsán, fehérrépa, pasztinák, édeskömény gumó, cikória, spárga, spenót, fokhagyma, brokkoli. Zöldségek>>
Gabonafélék
Méregtelenítés alatt következő gabonaféléket alkalmazzuk búza termékek helyett:
-
Zabpehely, zabkorpa, köles, csicseriborsó (besan) liszt, barnarizs liszt, hajdina liszt, tönkölybúza liszt, árpa liszt, szója liszt, kukorica liszt, polenta (kukorica dara), quinoa, a felsorolt lisztekből készült szárított tészták
Egyéb méregtelenítő ételek, alapanyagok
-
Fűszernövények – petrezselyem, koriander, bazsalikom, kakukkfű, kapor, rozmaring, medvehagyma, snidling, majoránna, oregáno, zsálya – több információ a zöldfűszerekről>>
-
Fűszerek – chilli, gyömbér, ázsiai citromfű (citromcirok), őrölt fahéj, koriander mag, kurkuma, szerecsendió, ánizs, szegfűszeg,
-
Diók, mogyorók, magok – tökmag, napraforgómag, lenmag, kendermag, dió, mogyoró, földimogyoró, brazil dió, pisztácia, mandula, kesudió,
-
Édesítők – méz, fruktóz (gyümölcscukor), agávé szirup, juharszirup
-
Állati eredetű ételek – a hosszabb méregtelenítő programok elején és végén ehetünk kecske és juh tejtermékeket, tengeri halat és tojást. Némely program engedélyezi a bio tehén túró, joghurt és kefír fogyasztását is (biztos, ami biztos – célszerűbb kecsketej termékeket enni!)
Helyettesítő ételek
Méregtelenítő napokon nem muszáj lemondanunk kedvenc ételeinkről. Íme néhány ötlet, amelyek remek helyettesítők:
-
Tej – növényi alapú tejek – pl zab, mandula, rizs, szója, kókusz
- Tojás – lenmag “tojás”,
-
Sajt – tofu,vegán sajt
-
Hús – szója, bab, quorn, seitan, lencse, Jákafa, banánvirág
-
Cukor – méz, agévé szirup, juhar szirup
-
Koffein – pitypang gyökér kávé, vörös tea (rooibos)
-
Liszt – lásd gabonafélék
A méregtelenítés másik alapköve a sok folyadék és méregtelenítő italok fogyasztása. A méregtelenítő receptek sorozatunkban számtalan méregtelenítő étel receptjei közül tuti finom ételeket készíthetünk – olyannyira, hogy észre sem vesszük, hogy méregtelenítünk!
Kapcsolatos cikkek