A brokkoli az egyik legegészségesebb tápanyagforrás, mégsem fogyasztunk eleget. Íme néhány infó a növény tápértékeiről és élettani hatásairól, amit hasznos felhasználási tippek követnek..
A növényről
- A brokkoli Magyarországon csupán kb 20 éve ismert, és még mindig nem igazán közkedvelt. Nyugat-Európában, az USA-ban és a Távol-Keletet azonban az egyik legnépszerűbb zöldség. Olaszországból terjedt el (neve is az olasz broccolo szóból ered), bár őshazájának a kaukázus vidékeit tartják. A káposztafélék családjába tartozik, a karfiol legközelebbi rokona.
- Konyhakertben is könnyen termeszthető, hideg- és melegtűrő, így nem csoda, hogy világszerte elterjedt nemesített zöldség.
Tápanyagok
- A brokkoli rendkívül gazdag tápanyagokban, valójában szinte egy gyógynövény, éppen ezért a szuperételek egyike.
- A káposztafélék közül a legmagasabb a karotintartalma.
- Magas a C-, E-, B- vitamin tartalma.
- Kiemelkedő a kálium és klorfil-tartalma.
- Jelentős a benne lévő kálium, kalcium, magnézium, nátrium, vas, cink, foszfor, folsav, mangán is.
- Gazdag növényi flavonoidokban, indolokban és izotiocianátokban.
- Kiváló B-karotin forrás.
- Kalóriaszegény, csupán 24Kcal/100gr
Élettani hatások
Rendszeres fogyasztása (napi 80-100 gr) a következő pozitív hatásokat bír a szervezetünkre:
- Ideális fogyókúrás, diétás étrendekbe.
- Csökkenti a vérnyomást, védi a szív- és érrendszert.
- Jó hatással van ízületi problémákra, vérszegénységre.
- Növeli az energiát, jó fáradékonyság ellen.
- Rendszeres fogyasztása megakadályozza a rákos betegségek kialakulását – különösen a női ösztrogénfüggő rákok, prosztatarák, végbél rákok kialakulását és áttétképződését. Szulfarofan molekula tartalma a daganatos sejteket elpusztítja vagy növekedésüket lelassítja, így a brokkoli nagyon jó természetes gyógyír rák ellen.
- Ugyanez a kémiai anyag lassítja az öregedést és védi a bőrt napégés, bőrrák ellen. Továbbá védelmet nyújt gyomorfekély ellen, ugyanis megsemmisíti a Hleicobacter pylorit.
- Magas kamferol-tartalma gátolja a petefészekrák kialakulását.
- Magas béta-karotin tartalma erősíti az immunrendszert, kalcium tartalma pedig erősíti a csontozatot.
- Mivel jelentős folsav- forrás, terhesség alatt különösen ajánlott a fogyasztása.
- Karotintartlama védelmet nyújt a szürkehályog képződése ellen.
- Védelmet nyújt szívbetegségek rizikója ellen.
- A benne lévő kalcium és magnézium megfelelő kombinációja ideális azok számára, akik tejtermékeket nem fogyaszthatnak.
- Magas rosttartalma elősegíti az emésztést, az anyagcserét, így méregtelenítő hatással bír. Méregtelenítés>>
- A brokkoli könnyebben emészthető, mint a többi káposztaféle, így érzékeny gyomrúak is fogyaszthatják.
Felhasználási tippek
- A brokkoli legegészségesebb nyersen vagy al dente, azaz kissé harapósra főzve. Főzés során sokat veszít tápértékéből, különösen a rákellenes molakulák szulfarofan – azonban a párolás és a stir-fry nem okoz túl sok tápanyag veszteséget (de csak akkor, ha harapós marad).
- Nyersen nagyon jó alapanyag lehet zöldséglevek készítéséhez – a szárát pedig csíkokra felvágva mártogatóssal rágcsálhatjuk!
- A brokkoli nagyon változatosan felhasználható – készíthetünk belőle krémlevest vagy főzeléket, hozzáadhatjuk hús vagy zöldséglevesekhez, alaplevesekhez. Párolva, sütve remek köret lehet. Brokkoli receptek>>
- A brokkoli jelentős tápanyagforrás egy vegán vagy vegetáriánus étrendben – továbbá az egyik legfontosabb zöldség diétás, rákellenes étrendekben.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu