A tzatziki a görög meze egyik alap fogása, általában előétele, amibe pita kenyérrel mártogatunk. A közép-keleten húsos ételekhez szószként is használják, mert a sav leköti a zsírt. Az autentikus tzatziki juh és/vagy kecske joghurttal készül, de tejföllel is nagyon finom.
Hozzávalók
- 1 nagy uborka
- 2 dl görög joghurt
- 2 gerezd fokhagyma
- Só
- Olívaolaj
- Friss menta levelek vagy/és kapor
Elkészítés
- Az uborkát meghámozzuk, durván lereszeljük és megsózzuk. Egy szűrőbe szórjuk és hagyjuk a sóban ázni kb 20 percigt (ideálisan 1 órán át).
- Átnyomjuk az uborka reszeléket, majd elkeverjük a joghurttal, préselt fokhagymával és 1e k apróra vágott mentával vagy kaporral. 10 percig pihentetjük.
- Menta levelekkel és néhány csepp olívaolajjal vagy olajbogyókkal díszítjük.
- Hűtőszekrényben tároljuk.
Tippek
-
Görög joghurt helyett használhatunk tejfölt is vagy créme fraiche-t, de akár natur joghurtot vagy kefirt is (ez hígabb lesz!)
-
Ha az uborka bio, nem muszáj meghámozni – ropogósabb (és egészségesebb!) a héjával együtt.
-
Az uborkát reszelés helyett lehet nagyon apró kockákra is vágni (miután kivágjuk a magos belét). Így, darabosan, is nagyon finom – talán húsok mellé alkalmasabb.
-
Más fűszernövénnyel is elkészíthető, pl kapor, petrezselyem, snidling – sőt ezek kombinációjával is!
-
Tökéletes mártogatós bulikra, partikra – vagy szósz grillezett, nyársalt húsok mellé.
-
Remek szendvics töltelék – tortillába, hajdina palacsintába, pita lepénybe, kebáb vagy saslik hús, fasírozott vagy grillezett nyársak isteni kísérője lehet!
-
Hosszabb méregtelenítő programok alatt remek mártogatóként szolgál zöldségek mellé (de csakis kecskejoghurtból készülhet!)
Verziók
Zest.hu