A babos rizssaláta egy nagyon egyszerűen elkészíthető étel, amely lehet köret vagy vegán főétel is. Kissé pikáns, de a chili elhagyható. Továbbá meglehetősen egészséges is. Különösen passzol grillezett húsok mellé.
Hozzávalók
- 1 konzerv vörösbab
- 1 fej lilahagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 ek olívaolaj
- 1 tk őrölt római kömény
- Fél tk szárított chili pehely
- 30 dkg basmati rizs
- 6.5 dl zöldség alapleves
- 1 zöldcitrom reszelt héja
- 1 nagy maréknyi koriander levél, aprítva
Elkészítés
- A hagymát, fokhagymát felaprítjuk, majd az olajban megpuhítjuk. Hozzáadjuk a fűszereket, 2 percig kevergetjük.
- Hozzáadjuk a rizst, elkeverjük a hagymával, felöntjük a levessel. Forráspontig melegítjük, lefedjük, és alacsony hőfokon 10-15 percig főzzük.
- Lehúzzuk a lábast a tűzhelyről – a fedőt nem vesszük le. 10 percig pihentetjük (a rizs párolódik). Közben lecsurgatjuk a babot, vízzel leöblítjük, majd a rizshez keverjük.
- A rizshez adjuk a zöldcitrom reszelt héját és a friss, aprított koriandert. Hűlni hagyjuk.
Tippek
- A rizssalátát langyosan vagy hidegen tálaljuk – remekül kísér csípős, mexikói ételeket, grillezett húsokat, halakat.
- Mivel előre elkészíthető – ideális vendégváró alkalmakra (partikra, bulikra), de akár kirándulásokra, piknikre is becsomagolhatjuk (egy jól zárható edénybe).
- A babos rizssaláta vegán, így remek diétás, karcsúsító, méregtelenítő és egészségtudatos étrendekbe – különösen ha barnarizzsel készítjük. Főétel is lehet.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu