A hóborsó vagy cukorborsó héja (mangetout) a kelet-ázsiai országok egyik alapzöldsége. Nem szupán szuper egészséges, de nagyon könnyen és gyorsan párolható, süthető vagy főzhető. Ez a vegán rizssaláta hóborsóval és tofuval kiegészítve elkészíthető maradék főtt rizzsel vagy instant rizzsel is. Mindössze 15 percet vesz igénybe az összedobása, így ideális rohanós vagy lusta napokon.
Hozzávalók
- 1,5 bögre főtt barna rizs
- 200g kemény tofu
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 cm-es darab gyömbér
- 100g hóborsó héj (mangetout)
- 1 szál sárgarépa
- 2 evőkanál szójaszósz
- 1 evőkanál rizsecet
- 2 evőkanál kínai rizsbor
- Zöldcitrom (lime) leve
- Koriander levelek
- szezámolaj
- szezámmagok
- csipetnyi chili pehely (elhagyható)
- Földimogyoró olaj
Elkészítés
- A tofut 2 cm-es kockákra vágjuk, majd egy wokban minden oldalukon ropogósra sütjük. Félretesszük.
- Közben a fokhagymát és a gyömbért apróra vágjuk, a sárgarépát pedig hosszú, vékony csíkokra hámozzuk egy julienne hámozóval.
- Egy kis kanálnyi földimogyoró olajat egy wokban felhevítünk, majd a fokhagymát és a gyömbért körülbelül 30 másodpercig megpirítjuk.
- Hozzáadjuk a sárgarépát, a hóborsót a chilipehelyet (ha használunk). Néhány másodpercig kevergetjük, majd ráöntjük a szójaszószt, rizsecetet és a rizsbort. Adhatunk hozzá néhány csepp lime levet is.
- Kevergetve sütjük 3 percig, amíg a zöldségek megpuhulnak, majd hozzáadjuk a rizst és a szezámmagot, és addig kevergetjük, amíg a rizs is átmelegedik.
- Végül beleforgatjuk a tofu kockákat és a korianderleveleket, meglocsoljuk szezámolajjal és lime levével.
- Melegen tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu