A téli ünnepek alatt jól esik néha valami egészséges, de mégis ünnepi aromákat biztosító ételt fogyasztani. Ez a tuti egyszerű, vega, gluténmentes currys sütőtök és karfiol krémleves tökéletes téli melegítő étel – egészséges és kiadós, és fantasztikusan illatos! Használhatunk extra csípős curryport is, vagy tálalás előtt szórjunk rá szárított chilipehelyet.
Hozzávalók
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- ½ sütőtök (kb 350g)
- 1 kis fej karfiol, zöld levelek eltávolítva
- 1 evőkanál curry por (enyhe vagy csípős)
- 750 ml alapleves
- 1 db fahéj rúd
- Tálaláshoz: natúr krémes joghurt vagy tefjöl
- Vegán verzióhoz: aprított koriander levelek
Elkészítés
- A hagymát és a fokhagymát durván felaprítjuk. A sütőtököt meghámozzuk és felkockázzuk. A karfiolt kis rózsákra bontjuk.
- Egy nagy lábasban felhevítünk egy evőkanál olajat, és megdinszteljük a hagymát kb 5 percig, majd hozzáadjuk a fokhagymát és a curryport.
- Egy percig keverjük, majd hozzáadjuk a sütőtököt, és addig keverjük, amíg a fűszerek alaposan bevonták a zöldségeket.
- Hozzáadjuk a karfiolt, majd az alaplevest és a fahéjat. Felforraljuk és 30 percig alacsony hőfokon főzzük.
- Botmixerrel addig pürézzük, amíg egy selymes krémlevest kapunk.
- Megkóstoljuk, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
- Ízlés és diétánk szerint joghurttal/tejföllel vagy aprított korianderlevelekkel megszórva tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
- Krémlevesek
- Egészséges levesek
- Sütőtök receptek
- Karfiol receptek
Zest.hu