Ez a sült alma és sütőtök krémleves kéksajttal tálalva lesz különleges. Stilton helyett egyéb kéksajt is alkalmazható, de az legyen pikáns és sós. A leves ideális hűvös napokon, továbbá remek előétel lehet ünnepi menüben, vagy bulikon melegítő italként is tálalhatjuk.
Hozzávalók
- 1 kisebb sütőtök
- 1 nagy zöldalma
- ½ tk őrölt fahéj
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 nagy póréhagyma
- 1 zellerszár
- 5 dl zöldség alapleves
- 5 dkg Stilton kéksajt
- 1-2 evőkanál natúr joghurt
- Chili pehely (elhagyható)
Elkészítés
- A sütőt előmelegítjük 200°C-ra.
- A sütőtököt meghámozzuk és kimagozzuk, majd a húsát falatnyi kockákra vágjuk. Az almát kimagozzuk és szeletekre vágjuk.
- Ezeket egy tepsibe tesszük, majd megszórjuk a fahéjjal és leöntjük 1 evőkanál olívaolajjal. Sózzuk, borsozzuk, átkeverjük, majd 30 percig szép aranybarnára sütjük.
- Közben a póréhagymát és a zellert felszeleteljük. A maradék olajat egy nagy lábasban felhevítjük, és a felszeletelt zöldségeket alacsony hőfokon kb 10 percig puhára dinszteljük.
- Hozzáadjuk a sült sütőtököt és almát, majd felöntjük az alaplevessel és felforraljuk. 5 percig főzzük, majd botturmixszal krémessé pürézzük. Adjunk hozzá vizet, ha túl sűrű!
- Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd újra felmelegítjük.
- A kéksajtot annyi joghurttal összekeverjük, hogy sűrű krémsajtot kapjunk.
- A forró levest bögrékben vagy kis tálakban tálaljuk egy-egy kanál kéksajot krémmel és esetleg egy csipetnyi szárított chilipehellyel.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu