Az angol konyha egyik specialitása a broccoli & stilton soup. Ez a kéksajtos brokkoli krémleves a jellegzetes stilton sajttal készül, amely különleges ízt ad az ételnek. Rengeteg variációja létezik, ez a recept egy krumplis és egészségesebb verzió..
Hozzávalók
- 1 nagy vöröshagyma
- 1 nagy krumpli
- 1 L zöldségleves
- Kb 45 dkg brokkoli
- 10 dkg stilton kéksajt
- szerecsendió (opcionális)
Elkészítés
- A hagymát felaprítjuk, kevés olajban kb 5 percig puhára sütjük.
- Közben a krumplit megpucoljuk, felkockázzuk, a hagymához adjuk.
- Felöntjük a levessel, felforraljuk, kb 10 percig főzzük.
- A brokkolit durván felvágjuk (törzsét is!). Amikor a krumpli puha, de nem főtt még szét, a brokkolit a leveshez adjuk, 4-5 percig főzzük.
- A lábast lehúzzuk a tűzhelyről, hozzáadjuk a sajt felét, pürézzük.
- Tálalás előtt rámorzsáljuk a maradék sajtot, és esetleg szerecsendiót reszelünk rá.
Tippek
- A stilton meglehetősen sós sajt, az alapleves is, így nincs szükség extra sóra – bár borsot adhatunk hozzá.
- Az alapleves lehet csirkeleves is, vagy zöldség és csirkeleves kombinációja (mi így szeretjük!) – persze így már nem vegetáriánus a leves!
- Stilton helyett egyéb sós kéksajt is alkalmazható (pl rokfort), de az olasz édes kéksajtok nem alkalmasak!
- Tavasszal hagyma helyett készítsük el újhagymával – 4-6 szál szükséges!
- Krumpli helyett elkészíthetjük tejszínnel is – ez a verzió kimondottan passzol low-carb étrendbe. Ebben az esetben pároljuka brokkolit néhány percig a hagymával, öntsük fel forró levessel, majd 5 perc főzés után kapcsoljuk le, adjuk hozzá a sajtot és 1 dl sűrű főzőtejszínt, majd pürézzük.
- Chilit kedvelők számára tálalhatjuk szárított chili pehellyel vagy aprított chilivel.
- Tálalhatjuk kéksajtos krutonnal is – a maradék sajtot egy vékonyra szeletelt bagettre szórjuk rá, grill alatt olvasszuk és barnítsuk meg, majd vágjuk fel kis káckákra. Ezt szórjuk a levesre!
- A kéksajtos brokkoli krémleves fagyasztott brokkolival is elkészíthető, a maradék leves pedig lefagyasztható.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu