A harissa paszta egy Észak-afrikai chili alapú szósz, amit egytálételek, grillezett húsok és kuszkusz ízesítéshez hasznosítanak. Természetesen a legtöbb deliben vásárolható konyhakész paszta, de ha autentikus ízekkel szeretnénk próbálkozni, akkor érdemes házilag kikeverni, ugyanis az igazi harissa paszta mindig frissen készül..
Eredete
A harissa Tunéziából származik, bár manapság leginkább a marokkói konyhával azonosítjuk. Nagyon népszerű Líbiában és Algériában is – bár az összetevők kissé eltérnek. A paszta legfontosabb összetevője a piri-piri és egyéb chili fajták, amit további fűszerekkel pasztává zúznak. Hagyományos alapelemek még: fokhagyma, köménymag, római kömény, koriander mag és olaj – modern verziókban található citromlé, füstölt chili, szárított mentalevél, és néha sűrített paradicsom is. Az eredeti, tunéziai harissa nem tartalmaz római köményt, a marokkói igen, az viszont általában köménymag nélkül készül.
Harissa paszta házilag
- Hozzávalók: 8-10 db szárított chili, 3 gerezd fokhagyma (préselve), fél tk tengeri só, 1 tk őrölt koriander, 1 tk őrölt köménymag és/vagy 1 tk őrölt római kömény, 2-3 ek olívaolaj
- Elkészítés: chiliket meleg vízzel leöntjük, egy órán keresztül áztatjuk, lecsepegtetjük, kinyomjuk a vizet belőlük. Kőmozsárban vagy aprítógépben a többi hozzávalóval sűrű, érdes pasztává zúzzuk.
Tippek
- A fenti adagból kb 4 evőkanálnyi paszta készül, amely egyből felhasználható vagy töltsük át egy sterilizált kisüvegbe – a tetejét fedjük le vékony réteg olívaolajjal. A paszta 1 hónapig tárolható hűtőszekrényben.
- A paszta ideális marokkói és egyéb Észak-afrikai, arab vagy fúziós ételek készítéshez – akár mártásokba, szendvicskrémként, vagy pácként, mázként.
- Figyelem – a harissa paszta meglehetősen csípős, óvatosan használjuk!
Receptek harissa pasztával
Előételek, falatok, mezze
Levesek
Saláták, köretek, vegán ételek
- Harissa kuszkusz csicseriborsóval
- Pikáns sütőtök lencsével
- Harissa piláf
- Marokkói zöldsaláta
- Pikáns marokkói kuszkusz
- Gombás töltött paprika
- Marokkói sütőtök és bab tagine
- Marokkói sült karfiol csicseriborsóval
- Harissás sült sütőtök
- Zöldséges kuszkusz saláta tahini öntettel
Húsos, halas ételek
- Pikáns hátszín szendvics
- Grillezett szardínia harissa pasztával
- Grillezett harissa tintahal
- Harissa csirkemell
- Sült pulykacomb marokkói módon
- Marokkói sült csirke
- Húsgolyók pikáns karfiol mártásban
- Pikáns bárány húsgolyók sütőtök mártásban
Kapcsolatos cikkek