A marokkói kuszkusznak ezer variációja létezik. A pikáns marokkói kuszkusz egy különleges verzió – kissé csípős, ugyanakkor édes és savanyú is. Nagyon finom, ráadásul tuti egyszerű..
Hozzávalók
- 15 dkg kuszkusz (kisszemű)
- 5 dkg aszalt sárgabarack
- 1-2 tk harissa paszta
- Kevés vaj vagy margarin
- 2.5 dl alapleves (csirke vagy zöldség)
- Maréknyi zöld olajbogyó (magtalan)
- 5 dkg pisztáciabél
- 1 marék petrezselyemlevél
- 1 marék mentalevél
- 10 dkg feta sajt
- 4-5 szál újhagyma
- Negyed sóban eltett citrom
- Fél citrom
- Só, bors, olívaolaj
Előkészületek
- A barackot apró kockára vágjuk.
- Az olajbogyókat durván felaprítjuk.
- Az újhagymákat felszeleteljük.
- 1 sóban eltett citromot kis darabokra aprítjuk (hússal együtt).
- A zöldfűszereket felaprítjuk.
- A pisztáciát blansírozzuk, héját lehúzzuk (opcionális)
- A citrom levét kicsavarjuk
- A fetát durván elmorzsáljuk
Elkészítés
- A kuszkuszt egy nagy lábasba töltjük és elkeverjük a barack darabokkal.
- A csirkelevest felforraljuk, belekeverjük a harissa pasztát és kevés vajat (margarint). Ezzel leöntjük a kuszkuszt, lefedjük, kb 5 percig pihentetjük.
- Egy villával a szemcséket fellazítjuk, a többi hozzávalót belekeverjük, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
- Langyosan vagy hidegen is tálalhatjuk.
Tippek
- Ideális köret marokkói ételek mellé, különösen grillezett bárányhús vagy tagine kísérőjeként.
- Nagyon finom vegetáriánus főétel is lehet lapos lepénnyel tálalva.
- Remek parti vagy piknik étel, a maradék finom pita kenyérbe töltve.
- A hagyományos marokkói kuszkusz főzése sokkal tovább tart – a fenti recept előpárolt kuszkusszal készül (ezt árulják az élelmiszerboltokban, de ha autentikus helyről származik a kuszkusz, akkor főzzük meg az előírás szerint).
- A pikáns marokkói kuszkusz egy különösen finom verzió, érdemes kipróbálni!
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu