A falafel egész évben alkalmas laza, hétvégi ebédre, piknikre, bulikra vagy kirándulásokra. Továbbá passzol a legtöbb diétába, hiszen vegán, tejmentes és glutén-mentes is (legalább is a hagyományos verzió, mint ez). Az autentikus falafel mindig nyers (de előre beáztatott) csicseriborsóval készül, így lesz ropogós! Ez a Harissa falafel egy pikáns verzió – de nem is túl csípős. Arab laposkenyérbe vagy pitába szokás tálalni, különböző salátákkal és öntetekkel – de saláta feltétként is szuper lehet, vagy főzelékekhez is passzol vegán “fasírtként”.
Hozzávalók
- 2,5 csésze előre áztatott csicseriborsó
- 1 salotta hagyma apróra vágva
- 2 gerezd fokhagyma, préselve
- 2 evőkanál apróra vágott friss petrezselyem vagy koriander
- ½ teáskanál só
- 1 teáskanál őrölt kömény
- 1 teáskanál őrölt koriander
- 2 evőkanál Harissa paszta
- ¼ teáskanál cayenne paprika
- 2 evőkanál csicseriborsó liszt
- 1 citrom reszelt héja
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- Növényi olaj sütéshez
Elkészítés
- 20 dkg csicseriborsót egy éjszakán át beáztatunk, majd lecsurgatjuk. 2,5 csészét kimérünk (a maradékot humuszhoz, levesekhez, salátákhoz fel lehet használni).
- Egy konyhai robotgépbe tesszük a hozzávalókat (kivéve az utolsó hármat), és addig turmixoljuk, amíg egy durva, kuszkusz-szerű keveréket nem kapunk. (Lehet, hogy két adagban kell elkészíteni a keveréket, attól függően, hogy milyen robotgéppel dolgozunk).
- Amikor a massza állaga ragacsos, de összeáll, belekeverjük a citromhéjat és a szódabikarbónát. Fakanállal jól elkeverjük és 1-2 órán át a hűtőszekrényben pihentetjük.
- Ha nem áll össze a massza, adjunk hozzá csicseriborsó lisztet!
- Egy evőkanál segítségével kis golyókat vagy pogácsákat formálunk, ezeket egy tányérra helyezzük. (Körülbelül 15 falafel lesz a masszából).
- Kb 3 cm mély olajat öntünk egy kis serpenyőbe, és a tűzhelyre teszzük. Amikor az olaj forró, 5-6 falafelt az olajba helyezünk óvatosan és 2-3 percig mindkét oldalon aranybarnára sütjük. Egy konyhai papírtörlővel bélelt tányéron lecsepegtetjük őket.
- A többi falafelt is kisütjük, ha szükséges, töltünk a serpenyőbe még olajat.
Kapcsolatos cikkek