A harissa paszta a Marokkói konyha egyik alapanyaga, amit nagyobb szupermarketekben vagy delikben lehet kapni, de házilag is lehet készíteni (harissa paszta receptje itt>>). Érdemes mindig tartani egy kis üveggel a hűtőszekrényben, mert egyszerű ételeket nagyon könnyen fantasztikussá lehet varázsolni vele. Példa erre ez a vegán Harissa humusz, amely ideális mártogatós nassolnivalók mellé vagy falafel, hamburger önteteként.
Hozzávalók
- 1 konzerv (400g) vagy 2 csésze főtt csicseriborsó, lecsepegtetve
- 2 evőkanál tahini
- 1 citrom leve
- 2 gerezd fokhagyma, préselve
- ½ teáskanál őrölt kömény
- ½ teáskanál só
- ½ teáskanál őrölt bors
- 2 evőkanál apróra vágott zöldpetrezselyem levél
- 2 evőkanál harissa paszta
Elkészítés
- Az összes hozzávalót egy konyhai robotgépbe tesszük. Összeturmixoljuk, és adunk hozzá kevés vizet (vagy a csicseriborsó főzővizét), attól függően, hogy mennyire krémesen kedveljük az állagát.
- Megkóstoljuk, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és kiegészítjük harissával vagy egy csipet cayenne paprikával.
- A keveréket egy tálba töltjük, majd harissával és zöldpetrezselyemmel díszítve tálaljuk.
- Néhány napig tárolható a hűtőszekrényben.
Kapcsolatos receptek
- Humusz receptek
- Vegán receptek
- Csicseriborsó receptek
- Falafel receptek
- Mártogatósok
Zest.hu