Különleges alkalmakra, például anyák napja, évfordulókra vagy húsvétre kiváló főétel lehet ez a marokkói sült csirke. Fűszeres, kicsit pikáns és nagyon, nagyon finom. Találjuk kuszkusszal, rizzsel vagy krumplipürével és ropogós salátával (pl ez a marokkói zöldsaláta jól passzol mellé >>)
Hozzávalók
- 2 evőkanál puha vaj vagy tejmentes margarin
- 1 tk őrölt római kömény
- 1 tk őrölt koriander
- 1 tk fűszerpaprika
- ¼ teáskanál őrölt fahéj
- ¼ teáskanál cayenne vagy chili por
- ½ teáskanál só
- ¼ teáskanál frissen őrölt bors
- 1 egész csirke, kb 2 kg
- 1 sóban eltett citrom vagy friss citrom, félbevágva
- 1 hagyma
- 1 padlizsán
- 1 sárgarépa
- 6 gerezd fokhagyma
- ½ csésze apróra vágott szárított gyümölcs (datolya, sárgabarack vagy mazsola)
- 1 csésze csirke alapleves
- 1 teáskanál Harissa vagy Ras El Hanout paszta
- 1 konzerv csicseriborsó
- Tálaláshoz: apróra vágott koriander vagy zöldpetrezselyem levél
Elkészítés
- A sütőt 175°C-ra előmelegítjük.
- A vajat az őrölt köménnyel, korianderrel, paprikával, cayenne-nel, fahéjjal, és sóval, borssal összekeverjük.
- A fűszeres vaj felével bemasszírozzuk a csirke bőrét, húsát a bőr alatt, továbbá az üreget is. A citrom feleket az üregbe tesszük.
- A csirkét egy nagy tepsibe helyezzük.
- A hagymát negyedekre, a padlizsánt és a sárgarépát nagy darabokra vágjuk. Bedörzsöljük őket a maradék fűszeres vajjal, majd a csirke köré szórjuk a fokhagymagerezdekkel együtt.
- A tepsit a sütő alsó polcára tesszük. 30 percig sütjük.
- Közben a csirke alaplevest összekeverjük a Harissa pasztával.
- A csirkét megfordítjuk és kiengedjük az üregből a keletkezett szaftot (a tepsibe). Ráöntjük az alapleves keverék felét. További 30 percig sütjük.
- A csirkét kivesszük a sütőből, áttesszük egy tányérra. A csicseriborsót és a maradék fűszeres alaplevest a tepsibe öntjük, elkeverjük a zöldségekkel.
- A csirkét a tepsi közepére helyezzük (ismét hagyjuk kifolyni a citrom levét az üregből).
- Körülbelül 30 percig sütjük. Tűpróbát tartunk – amikor a combokba szúrt tű által tiszta lé folyik ki a húsból, akkor átsült a csirke.
- Amikor a csirke kész van, egy tálba tesszük, és 10 percig letakarva pihentetjük.
- Felvágjuk, majd a csicseriborsóval és a zöldségekkel tálaljuk, friss fűszernövénnyel megszórva.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu