Az avokádó egy trópusi és szubtrópusi gyümölcs, amit elsősorban nyersen és zöldségként fogyasztunk, bár különleges desszertekhez is felhasználható. Nagyon tápláló, így az egészségtudatos és vega étrendek, továbbá számos diéta egyik legfontosabb alapanyaga. Az alábbi avokádó receptek között rengeteg példa található a felhasználásához.
Eredete
Az avokadó Közép-Amerikában őshonos, Dél-Mexikóban már legalább 7000 éve fogyasztják. A mai napig Mexikó az egyik legnagyobb avokádótermelő ország, bár a 18. század óta már több trópusi, szubtrópusi és mediterrán vidéken termesztik. A gyümölcsök párosával csüngnek a fán, így neve az azték huacatl szóból származik, aminek jelentése “herefa”.
Növény
Az avokádó (Persea americana) a babérfélék (Lauraceae) családjába tartozó közepes méretű, örökzöld, lassan növő fa. Nagy, húsos gyümölcse (az ún. avokádó vagy avokádókörte) botanikailag egy nagy bogyós termés, amely egyetlen nagy kőmagot tartalmaz. Ideális éghajlati körülmények között évente többször is teremhet. Az avokádófa meglehetősen igénytelen, így számos környezetben termeszthető, kertekben, ültetvényeken, vagy akár otthoni kertekben is, ahol az átlag hőmérséklet meghaladja a 13 °C-ot. Fajtától függően az avokádó héja lehet zöld, barna, lilás vagy fekete, sima, ráncos vagy érdes felületű. Formája lehet körte-, tojás- vagy gömb alakú, húsa zöld vagy arany színű. Nagysága kb 10-15 cm, de lehet akár 30cm is.
Vásárlás, tárolás
Az avokádót éretlen állapotban szedik le, amely a betakarítás után érik be. A termések 7–19 °C hőmérsékleten legfeljebb 1 hónapig tarthatók el; erősebb hűtés károsítja őket. Éppen ezért vásárlás során nagyon fontos, és sajnos elég nehéz, leellenőrizni a gyümölcsöt. Néhány tipp ehhez:
- Válasszunk ép, érett terméseket! Ehhez az avokádó héját vizsgáljuk meg alaposan – minél feketébb, annál érettebb a termés, de nyomásra ne legyen nagyon puha, mert az már túlérett. Továbbá a héjnak enyhén kavicsosnak kell lennie, de ne legyenek rajta olyan bemélyedések, amelyek a gyümölcs sérülésére utalhatnak.
- Vizsgáljuk meg az avokádó szárát. Húzzuk kissé vissza a szárat, vagy sapkát – ha az alatta lévő rész zöld, az arra utal, hogy a termés érett és krémes; ha barna, akkor túlérett; ha fekete, vagy sötétbarna, akkor a gyümölcs valószínűleg penészes.
- Az avokádót szobahőmérsékleten tároljuk. A hűtőszekrény lelassítja az avokádó érési folyamatát, ezért csakis az érett avokádót tároljuk a hűtő alacsony páratartalmú fiókjában. Vegyük figyelembe, hogy a hideg hőmérséklet megkeményíti az érett avokádó állagát is, ami nem feltétlenül ideális minden ételhez.
Tápértékek, élettani hatások
- Az avokádó a vegán, egészségtudatos és gluténmentes étrendek egyik legfontosabb alapanyaga, ugyanis az egyik legtáplálóbb gyümölcs. Remek A-, B1-, B2-, C- és E-vitamin forrás. Többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaz. Régóta ismert afrodiziákum, amely formájának is köszönhető.
- Az avokádó a kozmetikai ipar egyik kedvenc alapanyaga, ugyanis táplálja a bőrt és lassítja az öregedést.
Többet az avokádó élettani hatásairól>>
Avokádó pucolása
Az avokádót több módon lehet megpucolni.
- Legegyszerűbb hosszában kettévágni a mag körül, majd a mag eltávolítása után egy kanállal kivájni a húst a héjból..Érett termések héját kézzel is meg lehet pucolni. (A húst késsel be is lehet metszeni a héj eltávolítása előtt).
- A zöld, puha héjú avokádót pucoljuk meg késsel, majd egy vágódeszkán vágjuk le a húst a magról.
- Utána a húst kockákra vagy hosszú szeletekre szokás vágni, a nagyon puha terméseket pürézni érdemes.
- Fontos: – az avokádó hús hamar oxidálódik, azaz bebarnul, így pucolás és szeletelés után egyből csepegtessünk rá friss citrom vagy zöldcitrom levet!
Felhasználás
- Az avokádót leginkább frissen fogyasztják, például salátákban, szendvicsekben, tortilla tekercsben, pirítóson vagy önmagában. Főzve az avokádó húsa keserűvé válik.
- Az egyik legnépszerűbb étel a töltött avokádó. Az avokádót kettévágják, a magot eltávolítják, az avokádó üregbe balzsamecetet vagy citromot és olívaolajat csepegtetnek, majd a héjból a húst kikanalazva fogyasztják. A nyers avokádót egyéb mártásokkal, szószokkal is meg lehet így tölteni, ami remek előétel lehet egy ünnepi menüben, vagy ideális villásreggelire.
- A villával összetört vagy pürézett avokadó ideális pikáns vagy egyszerű mártogatósok, szendvicskrémek, mártások és öntetek készítéséhe. Mártogatós receptek>>
- Amerikában az avocado toast (avokádós pirítós) éveken keresztül Instagram szenzáció volt, amely világszerte is elterjedt. Ezt a szuper egyszerű ételt különösen reggelire és brunch-ra szokás fogyasztani, esetleg buggyantott vagy tükörtojással kiegészítve.
- A másik világhírű étel a Guacamole, amely egy tradicionális mexikói étel, de lehet mártogatós, saláta öntet vagy mártás is.
- Az avokádó klasszikus társai a chili, paradicsom, zöldcitrom, tojás, tortilla, feketebab, csokoládé és füstölt halak.
- Amerikában készítenek belőle jégkrémet, sajttortát, csokihabot, muffint és smoothie-t is. Továbbá a sushi egyik fontos alapanyaga is.
AVOKÁDÓ RECEPTEK
Az alábbi avokádó recepteket folyamatosan bővítjük.
Mártogatósok, krémek, pástétomok
- Guacamole
- Guacamole sült paradicsommal
- Újhagymás guacamole
- Bazsalikomos avokádókrém
- Pikáns avokádó ás paprika krém
- Egyszerű avokádókrém
- Halloween avokádókrém
- Avokádós humusz
- Céklás avokádókrém
- Avokádókrém sült paradicsommal
Falatok, előételek
Saláták
- Avokádó Salsa
- Chilis avokádó és garnéla saláta
- Japán rizssaláta
- Zöldséges krumplisaláta
- Avokádó és quinoa saláta
- Szalonnás, gombás krumplisaláta
- Quinoa, avokádó és aszalt gyümölcs saláta
- Makréla, lencse, avokádó saláta
- Spárga, avokádó és retek saláta
- Mexikói coleslaw saláta
- Nyári quinoa, füstölt hal és avokádó saláta
- Füstölt makréla és avokádó saláta
- Mexikói csirkesaláta
- Avokádó, articsóka és paradicsom saláta
- Halloumi és avokádó saláta
- Paradicsom, uborka és avokádó saláta
- Füstölt lazac, avokádó és vízitorma saláta
- Grillezett spárga és avokádó saláta
- Sonka és avokádó saláta
- Fekete bab és avokádó saláta
- Omlett avokádóval és paradicsommal
- Füstölt makréla paradicsomos édesköménnyel
- Pácolt lazac és avokádó kehely
- Pikáns avokádó és dió saláta
- Füstölt lazac, avokádó és grillezett édeskömény saláta
- Spárga, avokádó és csicseriborsó saláta
- Avokádó és cékla saláta
Köretek
Gyorsételek
- Tojásos tortilla avokádóval
- Babos-kukoricás taco avokádóval
- Mexikói hamburger
- Tojásos, szalonnás bagel mexikói módon
- Avokádós burrito
- Mexikói kolbászos rántotta