A makréla az egyik legegészségesebb hal, amely különösen gazdag omega zsírsavakban. Ráadásul nem egy védett fajta, így aránylag olcsó és könnyen beszerezhető. A makréla, lencse és avokádó saláta kombinációja valójában egy kész vitaminbombát alkot, amit ráadásul nagyon gyorsan el tudunk készíteni.
Hozzávalók
- 15 dkg füstölt makréla
- 1 bögre lencse (lásd tippek)
- 1 érfett avokádó
- Fél citrom leve
- 20 dkg mini vagy koktél fürtös paradicsom
- 2 maréknyi vegyes zöldsaláta
- 1 maréknyi snidling
- 3 ek olívaolaj
Elkészítés
- A lencsét átmossuk, hideg vízben elkezdjük főzni. Amikor gyöngyözik, lejjebb kapcsoljuk és 15-20 percig rotyogtatjuk, majd lecsepegtetjük, hűlni hagyjuk.
- Közben az avokádót megpucoljuk, felszeleteljük, kevés citromlét csavarunk rá, hogy ne barnuljon meg.
- A paradicsomokat nagyságuktól függően félbe vagy negyedekbe vágjuk.
- Egy tálalóba szórjuk a salátaleveleket, paradicsomokat, avokádó szeleteket és a lencsét.
- A makrélát kézzel 2-3 centis darabokra tördeljük, ezeket a salátára szórjuk.
- A snidlinget 3-4 centis darabokra vágjuk, a saláta tetejére szórjuk.
- A citromlét, olajat elkeverjük 1 csipetnyi sóval és őrölt borssal, majd a salátára öntjük.
Tippek
- Tálaljuk friss zsemlével, kenyérrel vagy pitával.
- Ideális kímélős vagy rohanós napokra – különösen remek brunchra.
- Előfőzött vagy konzerv lencsét is alkalmazhatunk, így a saláta 5 perc alatt összedobható! A lencse lehet barna vagy zöld fajta is.
- Az avokádó akkor tökéletesen érett, ha a héja könnyen elválik a hústól, és a húsa puha és ép (nem foltos vagy szálas).
- A zöldsaláta lehet fodros saláta, bébi spenót, zsázsa, rukkola levelek kombinációja. Fontos, hogy friss és ropogós legyen!
- A makréla,lencse és avokádó saláta nem csupán egy tuti egyszerű, kiadós főétel, de szuper egészséges is – így ideális diétás, kímélős és egészséges étrendekbe. Kirándulásokra, piknikre és uzsonnára is becsomagolható.
Kapcsolatos cikkek
- Avokádó receptek
- Lencse receptek
- Saláták
- Zöldségsaláták
- Hal receptek
- Makréla receptek
- Avokádó receptek
Zest.hu