Húsvéti és egyéb vendégváró büféasztalokon az egyik legmutatósabb étel a töltött tojás. Ez a pikáns avokádós töltött tojás egy különleges verzió, amit lehet rusztikusan vagy elegánsan is tálalni. Továbbá glutén- és tejmentes így az ezekre érzékenyek is fogyaszthatják (diót és mogyorót sem tartalmaz!). Chili helyett aszalt paradicsomot is lehet alkalmazni, ha nem kedveljük a pikáns ízeket.
Hozzávalók
- 6 tojás
- 1 avokádó
- 1 kis lilahagyma, apróra vágva
- 1 chili paprika
- 1 kis marék korianderlevél, apróra vágva
- Fél citrom leve
- 1 teáskanál dijoni mustár
- Só és bors
- 1½ teáskanál paprika
- Aprított snidling
Elkészítés
- A tojásokat egy lábasba tesszük, majd felöntjük annyi hideg vízzel, hogy éppen ellepje őket.
- Forráspontig főzzük, majd lekapcsoljuk a tűzhelyt, és fedő alatt 6 percig pihentetjük. A tojásokat lecsöpögtetjük, hideg vízzel leöblítjük, majd egy lábas hideg vízben 15-20 percig állni hagyjuk.
- A tojások héját óvatosan eltávolítjuk, majd horizontálisan félbevágjuk őket. A tojássárgáját kikanalazzuk egy kistálba.
- Az avokádót félbevágjuk és eltávolítjuk a magot. A húst kikaparjuk egy aprítógépbe. Hozzáadjuk a hagymát és a kimagozott chilit. Durván eldolgozzuk, majd hozzáadjuk a koriandert, a citromlevet és krémessé pürézzük.
- A krémnek a felét kikanalazzuk és félretesszük (felhasználhatjuk pl. guacamole-hoz vagy egyéb avokádós mártogatóshoz).
- A tojássárgáját és a mustárt az aprítógépben maradt avokadó krémhez adjuk, és krémessé pürézzük.
- Megkóstoljuk, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Ha szükséges, adjunk hozzá még citromlevet vagy mustárt!
- A tojásfehérjéket kanállal vagy dekorcsöves habzsákzsákkal megtöltjük, paprikával meghintjük és aprított snidlinggel megszórjuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu