A karácsonyi ünnepek után az egyik legnagyobb gondunk a karácsonyi maradékok optimális felhasználása, valamint a karácsonyi díszek és dekorációs kellékek elpakolása. Környezettudatos szempontból nézve célunk az, hogy minél kevesebbet pazaroljunk, és minél több alapanyagot, díszt újra tudjunk a jövőben hasznosítani.
Karácsonyi dekorációk
Szinte minden díszt, dekorációs kelléket el lehet dobozolni – a törékenyeket selyempapírba becsomagolva, hogy ne sérüljenek meg. Az elpakoláshoz felhasználhatunk cipős dobozokat vagy az online rendelt áruk, ajándékok dobozait. Érdemes a dobozokra ráírni, hogy miket tartalmaznak, hogy jövőre tudjuk mi hol van. A dobozokat ne tároljuk nedves, hideg helyeken (pl garázs, pince), ugyanis dohosak lesznek, esetleg penész is megjelenhet rajuk. Karácsonyi díszek>>
Csomagolópapír
Bár a karácsonyi csomagolás egy nagyon szép, kreatív foglalkozás, főleg gyerekek számára, sajnos az év egyik legnagyobb adag hulladéka a sok csomagoló papír és kellék. Ha tudatosan választunk vagy készítünk csomagolást ( pl textilákat, tasakokat, diszdobozokat, szalagokat), ezeket jövőre is tudjuk alkalmazni. Még a csomagoló papírt is meg lehet tartani szépen összehajtva, ha óvatosan vesszük le őket az ajándékokokról. Lásd Zöld karácsony>>
Karácsonyfa
Hagyományosan vízkereszt napján (január 6.) szokás a fákat lebontani. Szerte az országban közterületfenntartók gondoskodnak a fák begyűjtéséről, így ne dobjuk ki ezeket az utcára! Az élő fák megfelelő kezeléséről, öntözéséről vagy kiültetéséről rengeteg információ van az interneten, vagy érdeklődjünk kertészeti boltoknál. Karácsonyfa tippek>>
Ételek-Italok
Karácsonykor mindig többet vásárolunk, sütünk és főzünk, mint amit fogyasztunk. A legtöbb étel (nyersen is) lefagyasztható vagy a hűtőben, kamrában, légmentes dobozokban napokig tárolható. Ha nincs hely a fagyasztóban-hűtőszekrényben, az erkély, udvar is megteszi – szerencsére december végén már hideg van!
Maradék nyers alapanyagokból készítsünk szilveszteri ételeket, süteményeket. Szilveszteri ételek>>
Karácsonyi pulyka, kacsa vagy libasült felhasználható egytálételek, saláták, falatok, lepények, curry készítéshez. Karácsonyi pulyka maradék>>
Az aprósütemények többsége lefagyasztható, míg kekszeket, maradék süteményeket felhasználhatunk desszertek, pl. trifle , pohárkrémek, habok készítéséhez. Kompótok, befőttek, friss és aszalt gyümölcsök ideálisak morzsasüti (crumble) készítéséhez.
További Karácsonyi tippek>>