Az aszalt szilvás brownie recept egy diétás verzió – alacsony a zsír tartalma, kevés a cukor tartalma, tejmentes és glutén-mentes is. Elkészítése roppant egyszerű..
Hozzávalók
- 115 gr aszalt szilva
- 3 ek almalé vagy brandy
- 50gr kakaópor
- 65 gr liszt
- 1-2 tsp sütőpor
- Egy csipetnyi só
- 75 gr Stevia cukor vagy barnacukor
- 2 tojás
- 2 ek növényi olaj
- 1 tk vanília-kivonat
- 50g aprított dióbél (opcionális)
- Extra almalé
Elkészítés
- Az aszalt szilvát beáztatjuk az almalében vagy brandy-ben. (Legalább 30 percre, max egy éjszákán át). Robotgéppel pürézzük.
- A sütőt 180 C fokra beállítjuk. Egy kb 18-20 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral.
- Egy nagy tálba szitáljuk a lisztet, kakóport, sütőport, sót és cukrot. Elkeverjük.
- A tojást elekeverjük az olajjal és vaníliával, majd belekeverjük a lisztet. Ha szükséges, adunk hozzá még almalevet – a maszza ne legyen szolid, de folyékony sem! Óvatosan belekeverjük a diót.
- A keletkezett masszát óvatosan átöntjük a tepsibe, egy lapos lapáttal elsimítjuk, és kb 25 percig sütjük. Akkor jó, ha kemény a teteje, de a közepe még ragadós!
- Kivesszük a sütőből, 5 percig pihentetjük, majd áttesszük egy rácsra.
- Amikor teljesen kihűlt, kockákra felvágjuk, és porcukorral megszórjuk tálalás előtt.
Tippek
- El lehet készíteni barnarizs vagy hajdina lisztekkel is.
- Ideális low-fat sütemény – tálaljuk creme-fraiche-el és néhány szem erdei gyümölccsel.
- Nagyon passzol délutáni teázás mellé is, és remek desszert is lehet pl fagyival, vaníliamártással tálalva.
- Az aszalt szilvás brownie béltisztító is lehet, így ajánljuk azok számára is, akinek bélrendszeri problémájuk van. Egyéb finom brownie receptek>>
Zest.hu