Ez a narancsos- áfonyás brownie glutén-, tej- és zsírmentes. Ennek ellenére puha és szaftos, ugyanis a csokoládé és a mandula elegendő zsíradékot biztosít – de akik a szárazabb, piskótaszerű verziót kedveleik, adjanak hozzá kókusz- vagy rizslisztet a tésztához. Ideális tea-kávé sütemény advent ideje alatt.
Hozzávalók
- 10 dkg top minőségű étcsokoládé (minimum 70%-os)
- 5 dkg finomítatlan nádcukor
- 2.5 dkg vaníliás cukor
- 2 tojás, lazán felverve
- ½ teáskanál sütőpor
- ¼ teáskanál só
- 1 narancs, reszelt héja
- 10 dkg őrölt mandula
- 5 dkg kókusz- vagy rizsliszt (opcionális)
- 2 marék szárított áfonya
- 2 evőkanál narancslikőr vagy narancslé
Elkészítés
- A csokoládét összetördeljük és egy üvegtálba szórjuk. Ezt egy lábasban felforralt víz gőze felett megolvasztjuk, majd hűlni hagyjuk.
- A sütőt 170 ° C-ra előmelegítjük.
- A cukrot és a felvert tojást a lehűlt csokoládéhoz adjuk és lassan összekeverjük. Belekeverjük a sót és sütőport, majd az őrölt mandulát, reszelt narancshéjat és lisztet (ha alkalmazzuk). Elkeverjük. Óvatosan beleforgatjuk az áfonyát és a narancslikőrt.
- A keveréket egy kibélelt sütőformába (kb. 20x20cm) kanalazzuk, és egyenletesen elosztjuk.
- 20-25 percig sütjük a sütő közepén. Ne süssük túl – a torta közepe maradjon kissé nedves, ragacsos!
- Hűlni hagyjuk a sütőformában, majd kivesszük, és négyzetekre szeleteljük. Felvágás előtt 10-15 percig lefagyaszthatjuk, ez megkönnyíti a szeletelést.
Kapcsolatos receptek
- Brownie receptek
- Karácsonyi sütik
- Egyszerű sütik
- Glutén-mentes sütik
Zest.hu