A brownie az amerikaiak egyik kedvenc süteménye, amit általában kávé mellé majszolnok. A következő diós brownies egy őszi-téli verzió, amit gyorsan és egyszerűen össze lehet dobni…
Hozzávalók
- 20 dkg csokoládé (lásd tippek)
- 15 dkg nádcukor
- 3 tojás
- Fél bögre olaj vagy olvasztott vaj
- 3 dkg kakaópor
- 1 tk vanília eszencia
- 1-2 ek sötét rum (opcionális)
- 8 dkg liszt
- Fél tk sütőpor
- 15 dkg dióbél
Elkészítés
- A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
- Egy kb 22 centis, négyzet alakú tepsit kiolajozunk majd kibéleljük sütőpapírral.
- A dióbeleket a sütőben vagy serpenyőben megpirítjuk, amikor kihűltek, felaprítjuk.
- Közben a csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk, hűlni hagyjuk (a rumot belekeverjük).
- A tojásokat egy nagy tálban kissé felverjük, belekeverjük a vaníliát, és cukrot. Világosra kikeverjük, majd beleöntjük az olvasztott csokit. Rászitáljuk a lisztet, kakaóport és sütőport. Lapáttal óvatosan elkeverjük. Végül beleforgatjuk a dióbél darabokat, majd a kibélelt tepsibe töltjük.
- A massza tetejét egyenletesre eligazgatjuk, a sütőben kb 25 -30 percig sütjük.
- Amikor a teteje szép barna, kivesszük a sütőből, és a tepsiben hűlni hagyjuk.
- Egy vágódeszkára kiborítjuk, 5/6 centis kockákra felszeleteljük.
Tippek
- Tálaljuk tea-kávé mellé, különösen jól zár egy családi vagy baráti ebédet.
- A csokoládé legyen jó minőségű – minimum 70% kakaótartalmú.
- A brownie-t nem szabad túlsütni, azaz fontos, hogy a tészta kissé ragadós maradjon a közepén!
- Szeletelés közben nagyon könnyen szétesik, így ajánlatos szeletelés előtt egy-két órára a hűtőszekrénybe tenni, vagy negyedórára a fagyasztóba.
- A diós brownies meglehetősen kiadós téli édesség – fogyasszuk mértékkel! Ajándékként is ideális – névnapra, karácsonyra, partykra stb.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu